Много българи стават "мулета", чрез които хакери източват банкови сметки от цял свят. Най-често хакерите са от Русия и други бивши съветски републики. Това стана ясно по време среща за информационната сигурност, организирана от Българската асоциация по информационни технологии.

Специално нашата банкова система в момента е 100% сигурна от гледна точка на хакерството, поясниха от ГДБОП. Докато през 2007 година, по данни на МВР, чрез т.нар. "мулета" от наши банки са източени над милион и половина лева и още толкова са предотвратени като щети.

"Мулетата" обикновено са полуграмотни хора, които се наемат на работа условно, но всъщност играят ролята на бушон в схемата.

„Кражбата на банков сертификат дава възможност да се банкира през интернет. Нареждат се парите през сметка - от друг потребител, не от този, който е собственик на сметката, по друга банкова сметка, а именно банковата сметка на „мулето", от там парите се изтеглят и през тези оператори за бързи преводи се превеждат на хора от тези страни от ОНД", каза началникът на сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" в ГДБОП Явор Колев.

Източник: бТВ