Със среща с едни от най-изтъкнатите представители на германския бизнес започна посещението на министър-председателя Сергей Станишев в Германия. Премиерът е в Берлин за участие във Втората парламентарна вечер на Източната комисия на германската икономика и за да представи предимствата да се инвестира в страната ни, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

България не е засегната пряко от финансовата криза. В това премиерът Станишев увери събеседниците си от Сименс, Дойче банк, BASF, Тисен круп, Луфтханза и др. Домакин на разговора беше председателят на Източната комисия на германската икономика д-р Клаус Манголд.

През последните години българското правителство провежда премерена фискална политика. Два пъти са се увеличили резервите на БНБ, заделят се и значителни финансови излишъци, изтъкна министър-председателят.

Той подчерта, че в сегашната ситуация това дава много по-голяма стабилност и страната ни не се нуждае от извънредни вливания на финанси. Българските банки не са засегнати от американската болест, заяви Сергей Станишев и информира представителите на германския бизнес, че задължителните резерви на банките в България възлизат на 12%, докато в ЕС те са около 8 на сто. Няма банка, заплашена от несъстоятелност, каза премиерът.

Като пример за добрия инвестиционен климат в страната ни министър-председателят изтъкна засилената инвестиционна активност. Той я обясни и с усилената работа на правителството в тази насока - приемането на промени в Закона за насърчаването на инвестициите, намаляването на корпоративния данък от 15 на 10%, стартирането на работата на търговския регистър и др.

Министър-председателят уточни, че страната ни е отворена икономика със сравнително малък вътрешен пазар. Тъй като 63% от нашия износ е за ЕС, няма как рецесията в много държави от Общността да не се отрази върху реалната икономика у нас, коментира Станишев.

Той съобщи, че в противовес на това правителството е предприело план за действия в подкрепа на реалния сектор на икономиката в България и запозна германските предприемачи и парламентаристи с някои от мерките в него - планираните 20% повече публични инвестиции в бюджета за следващата година, капитализирането на Българската банка за развитие, изграждането на публична компания, която да инвестира в изграждането на бизнес индустриални зони, регулациите на бизнес средата, преквалифициране на работната ръка и др.

Премиерът увери германските предприемачи, че българската страна е заинтересована от разширяването и задълбочаването на двустранното сътрудничество при реализиране на приоритетите на икономическата политика на страната ни и припомни, че България и Германия поддържат традиционно добри икономически връзки.

За периода януари-август 2008 г. стокообменът с Германия е на стойност 2664 млн. евро, като вносът е за 1709.5 млн. евро, а износът - 954.5 млн. лв. Германските инвестиции за периода 1996-2008 г. възлизат на 1310.24 млн.евро. Отбелязано бе, че Германия е традиционно водещ партньор в областта на енергетиката на България.

Премиерът Станишев проведе отделен разговор с председателя на Управителния съвет на RWE Юрген Гросман, който потвърди интереса на фирмата към българския енергиен пазар. Той го информира, че дружеството се намира в напреднали преговори с НЕК за създаването на партньорство за изграждането на АЕЦ - Белене и подчерта убедеността си, че преговорите ще приключат скоро. Юрген Гросман увери министър-председателя, че ще бъде отдадено приоритетно значение на безопасността на реакторите, каквото е желанието и на двете страни. Посочено бе, че комбинацията от руските технологии и западните системи за сигурност са най-добрият вариант за това.

Сергей Станишев и Юрген Гросман оцениха високо ролята на проекта Набуко за осигуряване на стабилни доставки на газ за Европа. Освен това, германската компания заяви интерес да инвестира в проекти за изграждане на възобновяеми енергийни източници. Обсъдени бяха и възможностите за участие в проекти за изграждане на ВЕЦ.

В коментар за решението на Европейската комисия да блокира 220 млн. евро помощ за страната ни Сергей Станишев заяви, че понякога Брюксел е несправедлив към България. Според него знаците, че страната ни не е третирана по същия начин като останалите, може да доведат до значителни политически рискове.

Германските бизнес лидери също разкритикуваха действията на Брюксел и похвалиха икономическите реформи, приложени от правителството на тройната коалиция. Не печелим нищо, размахвайки пръст, каза председателят на УС на Източната комисия на германската икономика Клаус Манголд. Мнението на представителите на германските компании е, че корупцията не е проблем, какъвто е била преди една-две години. Проф. Манголд подкрепи изявлението на министър-председателя Станишев и призова Европейската комисия да възприеме по-конструктивен подход, за да помогне на България да преодолее проблемите, пред които е изправена.

Финансовата криза и мерките, предприети от правителството за нейното овладяване бяха основна тема и по време на разговора на министър-председателя Станишев с държавния министър във федералното министерство на външните работи Гернот Ерлер. Те обсъдиха също бъдещото разширяване на ЕС и изразиха готовност да се подкрепя политиката на Общността за Черноморския регион. От българска страна бе декларирано желанието за развиване на активни отношения със страните от Централна Азия.

Снимка: Мнистерски съвет