Банките в България формират финансов резултат в размер на 263 млн. лв. към 31 май, или с 61 млн. лв. повече от края на април, показват данни на Българска народна банка (БНБ).

Съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите възлиза към на 25.71% км последния ден на миналия месец. Месечният темп на нарастване на класифицираните експозиции е сходен с регистрираните през предходните месеци. Отчетените разходи за обезценка за първите пет месеца на годината на стойност 455 млн. лв. са по-ниски с 54 млн. лв. спрямо същия период на 2011 г.

През май дейността на кредитните институции остава под влияние на факторите, присъщи от началото на годината – съхранена ликвидна позиция и поддържани добри нива на доходност.

В рамките на месеца не се наблюдават съществени балансови изменения и общата сума на активите остава 78.7 млрд. лв. Отчетено е незначително намаление при паричните средства (с 33 млн. лв.) и при кредитите и авансите (с 90 млн. лв.). Същевременно се увеличават дълговите инструменти (с 88 млн. лв.), като растежът е главно при портфейлите на разположение за продажба, и на тези, държани до падеж.

Динамиката на процесите, оказващи влияние върху балансите на банките, води и до увеличение на пазарния дял на петте най-големи банки до 51.9%.

Брутните кредити (без тези за кредитни институции) слабо нарастват – с 50 млн. лв. (0.1%). Спадът при експозициите към централни правителства (с 337 млн. лв.) е компенсиран от увеличение на корпоративните заеми (с 330 млн. лв., 0.9%) и тези за населението (20 млн. лв., 0.1%). За трети пореден месец от началото на годината е регистрирано нарастване както при жилищните ипотечни (с 2 млн. лв.), така и при потребителските кредити (с 18.5 млн. лв.).

В края на май привлечените средства в системата възлизат на 67.3 млрд. лв. Местните източници за финансиране на банковите операции продължават да нарастват и в края на месеца са 81.6% от общата сума на привлечените средства в системата.

Прирастът на депозитната база от граждани и домакинства (с 301 млн. лв.) изцяло покрива намалението на привлечените средства при институции, различни от кредитни (с 276 млн. лв.). Размерът на ресурса от кредитни институции остава без промяна спрямо април.

Динамиката на неразпределените печалби и преоценъчните резерви не оказва влияние върху нивото на капитала. Към 31 май 2012 г. размерът на балансовия капитал възлиза на 10.5 млрд. лв.