Криминална банда открадна милиони евро от фургон за транспортиране на пари в югоизточна Франция, предаде Франс прес.

Оборудвани с експлозиви и пет автомобила, включително джип и камион, десетината престъпници действали като истинска група командоси. Няма ранени при обира, извършен сутринта близо до Обан срещу фургон, превозващ пари на компанията "Сазиа" до клон на "Банк дьо Франс" в Тулон, уточнява френската агенция.

Според представител на "Сазиа" във фургона били транспортирани 8 милиона евро, но престъпниците успели да взривят две от четирите каси с пари и са откраднали максимум 4 милиона евро.

Прокуратурата определи бандата като много добре организирана.

"Те са отворили фургона с експлозив, което предполага огромни средства", аргументира се неин представител.

Според очевидец престъпниците първо изстреляли реактивен снаряд по задната врата на фургона, оборудван с най-нова защитна технология, след което използвали експлозивите. Преди това те се представили за полицаи, като дошли с кола със сигнална лампа. Престъпниците отнели оръжията на охранителите от конвоя и открили огън с автомати "Калашников" по пристигналите полицаи.

Престъпниците изоставили и подпалили петте автомобила, с които пристигнали, след което успели да избягат. Полицията приведе в действие план за издирване на крадците. В операцията участва и един хеликоптер.

Източник: БТА