Bank of America Corp. бетонира статута си на най-голямата банка в САЩ, след като се е съгласила да придобие Merrill Lynch & Co, най-голямата брокерска къща в света, за около 50 млрд. долара, информира Bloomberg.

Банката ще размени 0.8595 свои акции, равняващи се на 29 долара по цена на затваряне в петък, за всяка акция на Merrill Lynch. Bank of America вчера се оттегли от преговорите за придобиването на Lehman Brothers Holdings Inc. Сделката за Merrill Lynch се очаква да бъде финализирана през първото тримесечие на 2009 г.

Сделката означава, че водената от Джон Тейн Merrill, която има 94-годишна история, няма да стане следващата жертва на световната кредитна криза, която докара Lehman на прага на фалита. Merrill е отчела почти 19 млрд. долара нетни загуби, свързани с ипотеки, но Bank of America придобива и 16 690 служители, управляващи 1.6 трлн. долара на клиенти на дребно.

Merrill Lynch е втората сделка, сключена от Bank of America тази година, свързана с колапса на щатските ипотечни пазари. Bank of America плати 2.5 млрд. долара в акции миналия юли за Countrywide Financial Corp., превръщайки се в най-големия кредитор на жилищни заеми в САЩ. Акциите на Merrill Lynch са се обезценили с 80% от януари 2007 г., когато цената им достигна върхово ниво от 97.53 долара за брой.

Главният изпълнителен директор на Bank of America Кенет Люис заема поста преди 7 години, като оттогава досега банката е осъществила придобивания за над 100 млрд. долара, между които FleetBoston Financial Corp. и издателят на кредитни карти MBNA Corp.

В случая с Merrill Bank of America купува активи на стойност повече от 40 долара на акция, според анализ на Citigroup Inc.

Merrill също така притежава около половината от BlackRock Inc, която има пазарна стойност от 24 млрд. долара към 12 септември.

Броят на служителите на Bank of America възлиза на 207 000 към средата на годината, в сравнение с 61 900 в Merrill Lynch.

Желанието на Люис да закупи Merrill идва два месеца и половина, след като Bank of America финализира покупката на Countrywide за 2.5 млрд. долара.

Поради загубите от сделки и намаляващото търсене на капиталовите пазари подразделението за корпоративно и инвестиционно банкиране на Bank of America е допринесло само с 4% за печалбата на банката миналата година, в сравнение с 25% през 2006 г. Bank of America доминира банкирането на дребно в САЩ с 10% от всички депозити и една от всеки пет ипотеки.

Сделката слага край на почти едновековната история на Merrill като независима компания. Акциите на компанията са носили на акционерите повече от 13% доходност годишно в периода 2000-2006 г. Миналата година обаче Merrill отчете 2.24 млрд. долара загуба във второто тримесечие, което костваше и поста на бившия CEO Стан О'Нийл.

Банката отчете 9.8 млрд. долара загуба в четвъртото тримесечие на миналата година, както и 6.6 млрд. долара отрицателен резултат в първата и втората четвърт на тази година.

Анализаторите прогнозираха 6.87 млрд. долара загуби за третото тримесечие, а акциите на компанията се обезцениха с 36%, до 17.05 долара за брой, подлагайки под натиск Джон Тейн да пристъпи към действие, за да избегне участта на Bear Stearns Cos. и Lehman.