Най-голямата щатската банка Bank of America Corp отчете третата си загуба в последните пет тримесечия, информира Bloomberg. Загубата се дължи на разходите по връщането на държавните средства и лошите потребителски кредити.

Загубата за четвъртото тримесечие в размер на 194 млн. долара преди разходи за връщане на средства по програмата TARP, намалява в сравнение с рекордната загуба в размер на 1.8 млрд. долара, или 44 цента на акция, отчетена година по-рано.

С включените разходи по TARP нетната загуба възлиза на 5.2 млрд. долара, или 60 цента на акция, в сравнение със загуба от 2.4 млрд. долара, или 48 цента. Очакванията бяха за загуба от 52 цента на акция, според проучване на Bloomberg сред анализатори.

Новият главен изпълнителен директор на банка Браян Мойнихан обещава промяна в „ДНК-то на банката", която ще се фокусира върху дейността си вместо върху придобивания и спасявания. Изплащането на средствата по TARP е намалило с 4.1 млрд. долара печалбата за четвъртото тримесечие, която ще е на разположение на акционерите. Банката също така вече няма ограничения по отношение на заплащането на служителите си, както и няма да изплаща 2.85 млрд. долара годишно под формата на дивиденти на държавата.

Тримесечният отчет е първият за Мойнихан, поел управлението на 1 януари от Кенет Люис, който от своя страна похарчи повече от 120 млрд. долара за придобивания от 2004 г. насам.

Акциите на Bank of America затвориха вчерашната сесия на цена от 16.32 долара, след като през февруари се търгуваха срещу 2.53 долара за брой.

Сред акционерите в банката са компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway и хеджфондът Paulson & Co., управляван от милиардера Джон Полсън, който през четвъртото тримесечие заяви на клиентите си, че цената на акциите може да достигне почти 30 долара до декември 2011 г.