Най-голямата щатска банка Bank of America Corp. отчете втората си тримесечна загуба за по-малко от година, след като не успя да преодолее ефектите на икономическия спад, информира Bloomberg.

Банката отчете загуба в размер на 1 млрд. долара за миналото тримесечие, или 26 цента на акция, в сравнение с печалба в размер на 1.18 млрд. долара, или 15 цента на акция, година по-рано. Анализаторите, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха загуба в размер на 12 цента на акция.

Главният изпълнителен директор на банката Кенет Люис напуска поста си в края на годината, след като беше разкритикуван от акционерите за закупуването на Merrill Lynch & Co. Bank of America отчете загуба за четвъртото тримесечие, която беше първата й от 17 години.

Резултатите бяха подпомогнати от печалба на Merrill Lynch, включително от търговия с облигации, акции и валути. Банката е загубила средства от жилищно кредитиране и кредитни карти.

Bank of America е добавила 11.7 млрд. долара към резервите си за покриването на бъдещи кредитни загуби, се казва в изявлението й.

Втората най-голяма щатска банка JPMorgan Chase & Co.тази седмица обяви че печалбата й за третото тримесечие е нараснала почти седем пъти до 3.59 млрд. долара. От Goldman Sachs Group Inc. че печалбата им се е удвоила до 3.19 млрд. долара. И двете банки върнаха средствата получени от правителството.

Citigroup Inc., която е третата най-голяма щатска банка, отчете 101 млн. долара печалба вчера, а главният й изпълнителен директор Викрам Пандит заяви, че иска да изплати 45-те млрд. долара държавни средста възможно най-бързо. Bank of America също дължи 45 млрд. долара на правителството.

Акциите на Bank of America са поскъпнали пет пъти от февруари насам когато се търгуваха за по малко от 3 долара за брой. Това беше и най-ниското ниво на цената им от повече от 20 години. Акциите затвориха на цена от 18.10 долара за брой вчера.