Вчера Федералният резерв на САЩ одобри придобиването на Countrywide Financial Corp от страна на Bank of America, съобщава АП.

В свое изявление ФЕД казва, че са били разгледани много аргументи за и против сделката.
Банката обяви намерението си да купи кредитора през януари в сделка на стойност 4 млрд. долара и отнесе много критики, тъй като Countrywide е известен с предоставянето на ипотеки на клиенти с лоша кредитна история.

За втората половина на 2007 г. Countrywide обяви загуба в размер на 1.6 млрд. долара. Кредиторът ще бъде разследван и заради спорните практики за предоставяне на заеми, които прилага.

От Bank of America заявиха, че ще затегнат изискванията за кредити.

ФЕД също така обяви, че и след сделката Bank of America ще остане институцията с най-голям размер на депозити в САЩ, изчислен на 773.4 млрд. долара или 10.9% от всички гарантирани банкови депозити в страната.

Първоначално Bank of America обяви, че ще плати около 4 млрд. долара за компанията, като замени 0.1822 свои акции за всяка една от останалите акции на Countrywide.

Но в последните месеци анализаторите смятат, че цената най-вероятно ще бъде занижена, с оглед на влошаващото се положение на ипотечния пазар и на повишаващия се брой на прекратените ипотеки.

Според някои експерти лошият кредитен портфейл на Countrywide ще се отрази негативно на печалбата на Bank of America.

В понеделник обаче изпълнителният директор Кен Луис заяви, че купуването на Countrywide все още е добра сделка. Според него положението на имотния пазар ще се подобри още в началото на следващата година. По думите му Countrywide е изключително професионална компания в сектора и тази сделка е добра възможност за банката да увеличи пазарния си дял в ипотечния сектор.

Луис изтъкна, че ипотечните заеми “продължават да бъдат ключов продукт за банката и начин за привличане на нови клиенти.“

Bank of America очакват сделката да бъде финализирана през третото тримесечие на годината.

Countrywide има насрочено общо събрание на акционерите на 25 юни, на което ще се гласува предложението за продажбата.