Най-голямата щатска банка по активи Bank of America Corp отчете първата си загуба от 1991 г. насам и намали дивидента си, след като получи допълнителни средства от правителството, за да подкрепи придобиването на Merrill Lynch & Co, информира Bloomberg.

Загубата на банката за четвъртото тримесечие възлиза на 1.79 млрд. долара, или 48 цента на акция, в сравнение с печалба от 268 млн. долара, или 5 цента на акция, година по-рано.

Загубата и новите средства отпуснати на банката от правителството поставят под въпрос бъдещето на главния изпълнителен директор Кенет Люис, който бе в основата на придобиването на губещата Merrill Lynch и изпадналата в затруднение ипотечна банка Countrywide Financial Corp. по време на най-големия пазарен спад от Голямата депресия насам.

Акциите на Bank of America са загубили 75% от стойността си, откакто беше обявено придобиването на Merrill Lynch през септември, до най-ниското си ниво от почти две десетилетия.

Правителството обяви, че ще инвестира 20 млрд. долара в Bank of America и ще гарантира активи на банката на стойност 118 млрд. долара, за да помогне на компанията да придобие Merrill Lynch и да предотврати задълбочаване на финансовата криза.

Акциите на банката са се обезценили с 42% от 6 януари насам, когато Люис уведоми служителите, че очаква резултатите на компанията да не оправдаят очакванията. Bank of America закрива 35 000 работни места, за да намали годишните си разходи с около 7 млрд. долара.

Банката също така предприе мерки за компенсирането на кредитните загуби като продаде дял в китайската China Construction Bank на стойност 2.8 млрд. долара.

Снимка: Profit.bg