Най-голямата щатска банка Bank of America Corp. днес обяви резултати за второто тримесечие, които надхвърлиха предварителните очаквания на повечето анализатори, след като натискът от просрочените заеми е отслабнал, информира Bloomberg.

Печалбата на банката за второто тримесечие пада до 3.12 млрд. долара, или 28 цента на акция, в сравнение с 3.22 млрд. долара, или 33 цента на акция, за същия период година по-рано.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба в размер на 23 цента на акция, според проучване на Bloomberg.

Приходите на банката падат с 11% до 29.15 млрд. долара в сравнение с година по-рано, докато провизиите за покриване на загуби от лоши заеми намаляват със 17% в сравнение с първото тримесечие.

Акциите на Bank of America поевтиняха с 20% по време на второто тримесечие поради опасения, че следващата рецесия предстои. След това цената на акциите възстанови 7.1% от 30 юни като цената на затваряне от вчера беше 15.39 долара за акция. Акциите на JPMorgan Chase & Co., която е най-големият конкурент на банката, се повиши с 11% за същия период, а вчера базираната в Ню Йорк JPMorgan отчете 76% ръст в печалбата за второто тримесечие.

Bank of America е на първо място в САЩ по депозити и активи и на второ място по кредитни карти и жилищни заеми. Въпреки че придобиването на Merrill Lynch през миналата година подсили дейността на банката, свързана с корпоративното и инвестиционното банкиране, около половината от приходите на Bank of America за 2009 г. все още идват от банкиране на дребно и потребителски заеми.