Щатската финансова институция Bank of America Corp. отчете най-голямата в историята си загуба за изминалото тримесечие, посочиха изнесени преди старта на борсата данни.

За второто тримесечие банката е изгубила 8.83 млрд. долара, или 90 цента на акция, на фона на печалба от 3.12 млрд. долара или 27 цента на акция година по-рано.

Провизиите на банката за лоши кредити са се понижили с 60%, а загубата без еднократните елементи е възлязла на 33 цента на акция, или повече от средните очаквания на анализаторите за такава в размер на 29 цента.

Резултатът се оказа по-близо до долната граница на прогнозираната преди месец от мениджмънта на компанията загуба в размер на между 8.6 и 9.1 млрд. долара.

На 29-ти юни от финансовата институция обявиха, че ще заеме над 20 млрд. долара през второто тримесечие във връзка с лоши ипотечни кредити.

За да посрещне изискванията за капитал, целящи да няма повторение на финансовия крах от 2008 година, на банката може да й се наложи да набере около 50 млрд. долара, припомнят специалисти.

Финансовата институция може да прибегне до частична продажба на дела си за 21 млрд. долара в китайската банка China Construction Bank Corp., според запознати.

Акциите на компанията добавиха около 1% на извънборсовия пазар след оповестяването на резултатите.