Bank of America планира да съкрати 30 000 души в следващите няколко години, в хода на пренасочването на бизнеса си към международното и корпоративното кредитиране, се казва изявление на компанията.

Говори се, че работните места ще бъдат закрити в САЩ, но засега все още няма потвърждение за това. В изявление на банката просто се споменават "съкращения", без да се споменава дали в световен план или не.

Главният изпълнителен директор на BofA Браян Мойнихан е заявил, че съкращенията ще засегнат областите, разглеждани в Част 1 от плана за преструктуриране на банката.

Съкращенията ще бъдат основно в потребителското банкиране и банкирането свързано с малкия бизнес, кредитните карти, жилищните заеми, глобалните операции и съпорта.

Плановете за съкращения се очакваха миналата седмица, когато хора, близки до BofA, обявиха, че банката ще съкрати от 30 000 до над 40 000 служители.

Звучи много, но на пресконференция днес главният изпълнителен директор на банката Браян Мойнихан е заявил, че BofA е придобила 200 000 служители в шест сделки в последните 5 години.

Според изявлението на банката пълното прилагане на одобрените идеи от Част 1 от плана за реорганизация се очаква да доведе до намаляване на разходите с 5 млрд. долара на година до 2014 г.

Част 2 от плана трябва да започне през октомври и да продължи до март 2012 г. и да се съсредоточи върху дейностите и операциите, които не са били разглеждани в Част 1.