Най-голямата щатска банка Bank of America Corp, ще върне 45 млрд. долара на правителството на САЩ, информира Bloomberg. Този ход ще освободи банката по отношение на ограниченията в заплащането на ръководителите й, които попречиха в търсенето й на нов главен изпълнителен директор.

Банката ще върне средствата получени по TARP използвайки 26.2 млрд. долара "свръхликвидност" и 18.8 млрд. долара от продажбата на ценни книжа.

Bank of America получи на два пъти финансиране от правителството, включително и 20 млрд. долара, за да смекчи загубите от придобиването на Merrill Lynch & Co. Планираното връщане на средствата ще улесни усилията за намиране на заместник на главния изпълнителен директор Кенет Люис, който обяви през септември, че ще се оттегли в края на годината.

Акциите на Bank of America поскъпнаха до 16.35 долара за брой след изявлението. Книжата са се оскъпили с 11% през тази година на Нюйоркската фондова борса, след обезценяване от 66% през 2008 г.

Излизането на Bank of America от програмата TARP ще й спести по 3.6 млрд. долара изплащане на дивидент годишно, което може да помогне за увеличаването на печалбата през следващата година.

Този ход също така ще й помогне да се конкурира с останалите банки, включително и JPMorgan Chase & Co., която вече изплати средствата, които дължеше на правителството.