На фона на съобщенията за финансови трудности на няколко белгийски банки, Triodos bank обяви, че печели все повече. Банката съобщи, че открива по 70 нови сметки на ден, като повечето хора са били привлечени както от финансираните от нея етични проекти, така и от нискорисковата й банкова стратегия, съобщи сайтът euronews.net.

Triodos bank е традиционно ориентирана към относително безрискови инвестиции. "Това, което правим, е инвестиране в реалната икономика. Финансираме екологични сгради, ветрогенератори, културни проекти", казва директорът на белгийското й подразделение Оливер Маркет. Банката не инвестира нито в ипотечни облигации, нито в чисто виртуални
проекти.

Triodos bank е създадена от четирима души в Холандия. През 1968 г. икономистът Адриаан Декинг Дюра, професорът по данъчно законодателство Дитер Брюл, консултантът Векс Бос и банкерът Рудолф Меес направили група, за да проучат как парите могат да бъдат използвани по социално осъзнат начин.

През 1971 г. е създадена фондация Triodos, която мобилизира дарения и заеми за нови обещаващи социални инициативи и начинания. През 1980 г. с начален капитал 540 хиляди евро е създадена Triodos Bank NV с пълен банков лиценз от Холандската централна банка.

Банката първо оперира в Холандия. Днес тя има клонове, освен в Белгия (от 1993 г.), още във Великобритания (от 1995 г.), Испания (от 2003 г.) и Германия (от 2005 г.). От 2006 г. в
Люксембург действа неин фонд за инвестиции в европейски проекти за възобновяема енергия.

Банката финансира предприятия, институции и проекти, които допринасят за социалното дело, околната среда и културата. Triodos гарантира на вложителите и инвеститорите си, че подкрепя с парите им обществената отговорност и устойчивото предприемачество: с проекти в сфери като биоземеделието, устойчивата енергия, екологичното развитие и др.

Партньори на Triodos bank к са организации като Амнести Интернешънъл, Приятели на земята, фондацията за честна търговия Феър трейъд, Медицинската фондация за грижи за жертвите на мъчения.

Според последното прессъобщение на банката, поместено на сайта й, за първите шест месеца на годината оборотът й е нараснал с 8%, до 2 милиарда евро (30 юни 2008 г.), срещу 1.9 милиарда към 31 декември 2007 г. Кредитният й портфейл се е увеличил за първите шест месеца на годината с 12 на сто. Нетната й печалба за първото полугодие на 2008 г. възлиза на 3.7 милиона евро.

В последното си изявление от началото на октомври главният изпълнителен директор на Triodos bank Петер Блом казва, че банката е независима финансова институции. Като всяка друга банка е част от финансовата система на Холандия. Но въпреки това днешната криза на финансовите пазари я засяга по много ограничен начин. Triodos bank ще продължи да подкрепя устойчивото развитие, казва още Блом.

Източник: БТА