Банка ОТП бе обявена за „Банка на годината в Унгария 2009" в традиционния конкурс на авторитетното британско списание The Banker, съобщиха за Profit.bg от банката. За 14-и пореден път то излъчва победители в 144 страни по света. В тазгодишното издание на конкурса за редица държави не бяха излъчени победители.

Списание The Banker определя своите призьори на базата единствено на постиженията на конкретните банки през изтеклите 12 месеца, а не според техните исторически или доминиращи позиции на пазара.

Най-голямата унгарска банка, Банка ОТП, едноличен собственик на Банка ДСК, успя да реализира печалба през първата половина на 2009 г., въпреки острата рецесия в Унгария и обезценяването с 25% на форинта.

Банка ОТП, „Банката на годината в Унгария 2009", се насочи бързо към намаляване на риска по нови кредити, като въведе по-строги критерии за тяхното отпускане, и намали дела на кредитите в чуждестранна валута.

Същевременно банката положи и усилия да подпомогне кредитополучателите чрез схеми за защита на длъжника и активни мерки за преструктуриране на заемите. Резултатите не закъсняха - цената на риска в кредитния портфейл на банката вече беше показала през първото тримесечие на 2009 г. признаци на спад въпреки трудните икономически условия в Унгария, уточняват от финансовата институция.