Банка Пиреос България официално стартира предлагането на взаимни фондове на пазара у нас. Новината беше съобщена на пресконференция, на която присъстваха Атанасиос Куцопулос, главен изпълнителен директор на Банка Пиреос България, Емил Ангелов, заместник главен изпълнителен директор на Банка Пиреос България, Иво Благоев, директор Дирекция „Ликвидност и Капиталови пазари”, както и специалните гости от Гърция – Василис Дамурас (Главен директор операции) и Ираклис Мбамклекос (Главен директор инвестиции) от Пиреос Асет Мениджмънт.

Пиреос Асет Мениджмънт (Piraeus АM MFMС) е част от Финансова Група Пиреос, което е едно от водещите управляващи дружества в Гърция с лидерски позиции на пазара на договорни фондове по отношение размер и разнообразие на инвестиционните инструменти.

Дружеството предлага на своите инвеститори 126 договорни фонда от всички видове и класове, осигуряващи достъп до международния и местния капиталов и паричен пазар.

Ираклис Мбамклекос съобщи, че се подготвя нов фонд, който ще инвестира на пазари от Балканския полуостров, като само се очаква разрешение от гръцката комисия по капиталови пазари.

Договорните фондове, предлагани от Piraeus AM MFMC, инвестират в акции и дългови инструменти, търгувани на капиталовите пазари в Европа, САЩ, Азия и развиващите се страни или специфични сектори на икономиката, осигуряващи по този начин разнообразие, богат опит и професионално управление на средствата на инвеститорите.

Пиреос Асет Мениджмънт предлага на българския пазар 6 фонда с различни профили, подходящи за различен тип клиенти. Това са:

Пиреос фонд от акции на динамично развиващи се местни компании - фондът инвестира най-малко 65% от средствата в диверсифициран портфейл от акции на динамично развиващи се компании с малка и средна капитализация, които са регистрирани на Атинската фондова борса. Основната цел е постигането на възможно най-висока доходност в средносрочен и дългосрочен план при поемане на умерен до висок риск.

Пиреос фонд от акции на местни компании - фондът инвестира най-малко 65% от средствата в диверсифициран портфейл от акции на водещи компании на Атинската фондова борса (сини чипове) с голяма капитализация. Основната цел е постигането на възможно най-висока доходност в средносрочен и дългосрочен план при поемане на умерен до висок риск.

Пиреос местен балансиран фонд - фондът инвестира балансирано в облигации и акции на местни компании, регистрирани на Атинската фондова борса. Основната цел е постигането на възможно най-висока доходност в средносрочен и дългосрочен план при поемане на нисък до умерен риск.

Пиреос универсален фонд – “Растеж” – Фонд от фондове - фондът е с агресивен рисков профил, като средствата се инвестират в КИС с подобен профил на водещи световни инвестиционни дружества.

Пиреос универсален “Балансиран фонд” – Фонд от фондове - фондът е с балансиран рисков профил, като средствата на фонда се инвестират в КИС с балансиран рисков профил на водещи световни инвестиционни дружества.

Пиреос универсален “Консервативен фонд” – Фонд от фондове - фондът е с консервативен рисков профил, като средствата на фонда се инвестират в КИС с консервативен и балансиран рисков профил на водещи световни инвестиционни дружества, инвестиращи в първокласни капиталови и дългови ценни книжа, с висок кредитен рейтинг.

Банка Пиреос България е част от финансова група Пиреос, която притежава активи на обща стойност 48.5 млрд. евро и клонова мрежа от 782 клона (322 в Гърция и 460 в други държави).