МКБ Юнионбанк ще засади по едно дръвче на всеки отпуснат до 30 април 2011 г. ипотечен кредит, съобщиха от институцията. Инициативата е част от дългогодишната социално-ангажирана кампания на банката „От теб зависи какъв отпечатък ще оставиш". Всеки клиент, получил заем ще може, при желание от негова страна, да си осинови засаденото дръвче. По този начин всеки ипотечен кредит ще допринесе за значително намаляване на вредните въглеродни емисии, с които всяко жилище неминуемо замърсява природата. Едно засадено дръвче неутрализира над 1 тон СО2.

В същото време, МКБ Юнионбанк увеличава до 90 на сто процента, с който реално финансира покупката на недвижим имот по всичките предлагани ипотечни кредити. До този момент финансирането бе до 80%. По този начин на клиентите ще са им необходими много по-малко средства, за да закупят желаното жилище. Ипотечните кредити се отпускат без такса кандидатстване отново до 30 април 2011 г.

Банката продължава да финансира при годишен процент на разходите (представляваща реалната цена на заема) от 7.82% (ГПР - 7,.2% при кредит от 30 000 евро и лихва 6.90% за 22 години с пакет „Удобство") при средно за банковата система от 8.71% (към началото на 2011 за кредити в евро). За максимална прозрачност по ценнообразуването, лихвеният процент се формира на база на 6 месечен EURIBOR + надбавка за евро, а за лева - 3 месечен SOFIBOR + надбавка, информират от МКБ Юнионбанк.

Оттам уточняват също така, че всеки клиент получава и безплатен застрахователен пакет, включващ покритие на живота, имота и работата на клиента. Банката издава и ипотечен сертификат.