Банката на Китай-една от четирите големи търговски банки в страната, спря временно валутните си, суапови и форуърдни сделки с трите най-големи френски банки- Société Générale, Crédit Agricole и BNP Paribas.

"Според някои брокери, поради влошаване на дълговата криза в Европа, Банката на Китай, която е един от основните играчи на междубанковия пазар, временно спря някои от своите валутни сделки с европейски банки", пише френският в. „Либерасион".

И трите френски банки бяха включени наскоро в списъка за Moody's за преоценка на рейтинга. Рейтинговата агенция понижи оценката на Societe Generale и Credit Agricole и удължи наблюдението си над BNP Paribas.

"Загрижеността за възможното изключване на Гърция от еврозоната се цитира като една от възможните причини за решението на централната банка на Китай", заяви дилър, цитиран от агенция Дау Джоунс

Мярката напомня тази, която бе взета през 2008 г. в разгара на финансовата криза. Тогава няколко китайски банки спряха валутните си сделки с чуждестранни банки.