Банкер: Лихвите се върнаха на нивата преди кризата

1574
Банкер: Лихвите се върнаха на нивата преди кризата

Фирмите и гражданите нямат интерес към тегленето на кредити, въпреки че банките предлагат в момента много продукти на кредитния пазар с лихви, равни и дори по-ниски от тези преди кризата. Това заяви в интервю за БТА банкерът Виолина Маринова - главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

Според Маринова фирмите имат притеснения за бъдещето и не теглят кредити, защото нямат представа как ще реализират проектите си. Гражданите пък се опасяват от безработица и загуба на доходи, коментира банкерът. Намалял е и относителният размер на теглените кредити като при ипотечните това се обяснява и с падането на цените на имотите, а при фирмените - със страха от кризата, коментира Маринова.

В момента и при кредити, и при депозити лихвите са паднали и са достигнали оптимални за настоящата пазарна ситуация нива, посочи тя. Банките са стабилни и достатъчно добре регулирани, административни мерки няма да доведат до понижение на лихвените нива, категорична е Маринова.

"Не искам да си спомням за планиране на лихвите, защото тогава трябва да говорим за еднакви цени и на всички хранителни стоки например и за липса на всякаква конкуренция", коментира тя по повод идеите на финансовия министър Симеон Дянков за регулиране на лихвите.

Това, което се предлагаше - референтен лихвен процент, обвързан с ЮРИБОР, СОФИБОР или ЛИБОР, няма да доведе до спад на лихвите, защото тези индекси са доста манипулируеми и цената на кредита не би могла да се определи точно.

Освен това и в момента има банки, които използват пазарен индекс - например ЮРИБОР, но техните лихви са дори по-високи с около процент.

В цената на лихвения ресурс се включват много компоненти - на първо място цената на привлечения ресурс. Ние в България привличаме ресурс предимно от вътрешния пазар, а цената на този ресурс е по-висока, отколкото ако се ползват кредитни линии - например от ЕЦБ. Друг въпрос е дали на нас ще ни отпуснат средства по такива линии.

В цената се включва също ликвиден риск, валутен риск (за валутните кредити). Има и нормативни фактори - поддържане на Фонда за гарантиране на влоговете, в който ние плащаме 0.5 процента върху привлечената парична маса на годишна база; поддържане на минимален задължителен резерв (в рамките на 10 процента); както и други регулации, които повишават цената на кредита, но и създават сигурност, обобщава банкерът.

"Когато говорим за лихви, не бих посъветвала да се нападат банките, без да се познава добре материята. Не бива да се забравя, че и кредитният риск е завишен", допълва Маринова, като припомня, че банките са длъжни да генерират провизии срещу влошаването на кредитните си портфейли поради кризата.

Предстои приемането и транспонирането й и у нас на европейска директива за ипотечните заеми. Това обаче не означава, че ще бъдат премахнати таксите за предсрочно погасяване на заеми, а просто ще бъдат регламентирани спрямо сроковете за отделните заеми, смята експертът.

Ще продължи тенденцията към спестяване на средствата в банките, въпреки по-ниските лихви по депозити, защото и потреблението е намаляло, прогнозира още Виолина Маринова. Смятам, че кризата още не е отминала, казва тя. В макрорамката е заложен ръст от 2.6 процента на БВП, но аз не очаквам повече от 1 процент ръст.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Nathan
# 0
17:06 | 18 June 2012
That's not even 10 mniuets well spent!
Тодора
# 1
16:04 | 3 April 2012
Напротив, Виолина, доста повече хора, отколкото на вас ви се иска, "разбират от материята" и за тях още по-ясно лъсва както некадърността, така и селските тарикатлъци, прилагани на клиентите от банкерското съсловие и оправдавани несръчно с високопарни "експертни" измишльотини от непосилната за "неуката" публика "материя". Какво, в другите държави, включително фалиращи, няма ликвиден и валутен риск ли, или няма задължителни резерви, провизии, и изискуема капиталова адекватност, та лихвите са 2-3 пъти по-ниски? И като говорите за лихви от преди кризата, защо не споменавате и инфлацията отпреди кризата - 4 пъти по-висока беше през 2008 от сегашната. А кредитният ни рейтинг беше по-нисък. За ДЦК с по 2% доходност не бяхме и сънували. Как между другото рекордно ниската доходност по ДЦК се връзва с вашите лихвени нива? Къде го риска, къде я безкрайната криза, когато купувате бонове като топъл хляб банките? Точно банките натресохте на България т.нар. криза с безотговорното си поведение. С "депозитните си войни" обезкръвихте икономиката и сега и вие се чудите как да се измъкнете от блатото, в което натресохте всички ни. Включително и с непрекъснатото си медийно дрънкане колко е голяма кризата и никога няма да свърши.
Todorov
# 2
11:04 | 3 April 2012
Мисля, Че кредитния Риск Вие го създавате, с високи непосилни лихви и Такси. Намалете си заплатите от по 20 хиляди лева и бонуси по 100 хилки и увеличете млако заплатите на служителите си. Когато кредитния комитет се напие и вдига лихвите. Аз искам Лихви по Юрибор както е в развита европа, а не Бззисен който е по-манипулативен от ВАС и ВАшите Кредитни комитети. Може ли личен Въпрос -кога ще се пенсионирате и ще допуснете млади хора с различне мироглед, за да се развива банковата ситема. Всички Комунистичеки протежета да се махат и да оставят да се развива държавата.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg