"На удушвач ли ви приличам?" възкликна банкерът Левон Хампарцумян на конференция за дялово инвестиране след коментар от публиката, че банките не помагат активно на закъсалите фирми. Според дамата, взела думата, финансиращите институции трябва да предложат на клиентите си с проблеми да продадат част от фирмата си.

"Въпросът е етичен. Не мога да накарам някой насила да го направи. По-добре да го вкарам в несъстоятелност, отколкото да го оженя за вас", репликира Хампарцумян. Той бе категоричен, че банките помагат сериозно на клиентите си.

Това, че сме били търпеливи с тях, създаде буфер при резкия спад на пазара, коментира банкерът. Според него банките остават основни източници на финансиране. Алтернативите били слабата фондова борса и хората с дебели вратове и високи лихви.

Валери Петров от Bancroft обясни, че понякога банките държат фирми "в реанимация", без да им помагат. Асен Ягодин, шеф на банката за развитие, също е на мнение, че компанията не трябва да се държи дълго в агония.

Вариантите за онези, които не могат да излязат сами от кризата, били привличане на дялов инвеститор или купувач. Така щяла да се избегне публичната продан на активи, която е по-неизгодна от продажбата на бизнес.

Предстои поредица от придобивания и сливания на родния аутсорсинг пазар, прогнозира пък Филип Угринов, шеф на CallPoint New Europe. Представителите на Дойче банк и на "Адвент" наблюдават оживление при сделките у нас и в региона.

Източник: в. 24 часа