Шефът на Централната банка на Аржентина бе възстановен на длъжност, след като Аржентинският съд анулира разпореждането на президента на страната Кристина Фернандес де Киршнер.

По-рано Киршнер уволни директора на банката Мартин Редрадо. Последният първоначално отказа да се подчини на разпореждането, позовавайки се на това, че националната банкова институция е звено, отделно от изпълнителната власт. Впоследствие Редрадо все пак се подчини и напусна поста си, но се закани да потърси правата си чрез съда - и го стори.

Не се съобщава какви са били мотивите на съда за реабилитирането на Редрадо, както по-рано и не бе съобщено какви са мотивите на Де Киршнер да го уволни.

Вероятно обаче решението й е било обявено за нелигитимно, тъй като според законите в Аржентина отстраняването на шефа на Централната банка е в приоритета единствено на парламента.

Малко преди да излезе решението на съда Де Киршнер се заинати, като дори разпореди на главния прокурор на страната да започне разследване на неизпълнението на нейното разпореждане от страна на Редрадо.

Източник: БГНЕС