За да отбележи 150-ата годишнина на Banca Popolare di Vicenza SpA, изпълнителният председател Джани Зонин наема местна зала, за да организира конференция, на която се очаква да присъстват водещи италиански финансови ръководители.

Това обаче така и не се случва. Зонин подава оставка през ноември, на фона на лошите кредити, под чията тежест неговата банка се задъхва, изтънелия капитал и въпросите за законността на някои от нейните бизнес практики.

Банката, която е планирала да открие своя клон номер 1 000 през тази година, вместо това ще затвори 150 клона и вероятно ще бъде придобита от по-голям конкурент.

Нещастията на една средна по размери банка в древния североизточен италиански град Виченца са емблематични за банковата криза, която все още не си е отишла от третата най-голяма икономика в еврозоната, както и от други места на континента.

В опит да прочисти сектора, Италия сключи сделка с Европейската комисия във вторник, която ще помогне на банките й да оформят своите лоши кредити и да ги продадат чрез нови ценни книжа с правителствена гаранция.

Споразумението с ЕС има за цел да възстанови доброто състояние на банковия сектор и да подкрепи икономическото възстановяване на Италия. Това обаче ще изисква сериозни усилия от страна на правителството, което досега нямаше особени успехи в тази насока.

Един от въпросите е дали то може да си позволи тези гаранции, които съгласно условията на сделката трябва да са по пазарни цени.

Шест години след като дълговата криза за първи път се настани в еврозоната, банковата система на Италия се задушава. Индексът, следящ представянето на италианските банкови акции, пада с близо 25% от началото на годината.

Италианските банки са сред най-малко печелившите в Европа, а балансите им са задръстени с 276 млрд. евро лоши заеми, повече отколкото във всяка друга европейска държава. Много банки не печелят достатъчно пари, за да отпишат лошите заеми и така гният — удължавайки бъркотията и утежнявайки проблемите на Италия.

Въпреки годините на престуктуриране, според банкери и инвеститори все още има недостатъчно капитализирани европейски банки, на които може да се наложи да наберат до 35 млрд. евро тази година, според анализатори на Citigroup.

Вижте още: Как Микеле Фереро създаде шоколадовата си империя

Проблемите обаче са най-сериозни в Италия, която страда от силно фрагментирана банкова система. Banca Popolare di Vicenza е урок за това как тези проблемите се развиха. Властите започнаха разследване. Стотици служители ще загубят работата си.

Зонин, който е 78-годишен производител на вино, се превърна от уважаван лидер в парий, на който му е забранено да влиза в няколко ресторанта в града и който е обиждан, когато ходи на църква, пише WSJ.

“Ако видя, че г-н Зонин се задава по улицата, минавам по някоя странична улица,” казва Луиджи Угоне, акционер в банката, който наскоро участва в протест срещу нея в центъра на Виченца. “Дори не искам да го виждам.”

Подобно на други италиански банки, Banca Popolare di Vicenza се размина с финансовата крика почти незасегната, посочвайки като причина за това близките си отношения с местните компании в заможния регион Венето.

Под ръководството на Зонин тя продължаваше да придобива местни конкуренти. Банката бе ключова част от живота в региона, спонсорирайки местния футболен отбор и помагайки на театрите.

Шофьор на такси във Виченца споделя, че преди време на него и на негови колеги им се е случвало да вземат цветя и други подаръци от магазини в центъра на града и да ги носят в дома на Зонин.

Със забавянето на икономическия растеж на Италия обаче банката изпитва сериозни затруднения да набере средства, за да преодолее стрест тестовете през 2014 г. Тя няма публично търгувани акции, които да продаде, за да набере капитал.

Вместо това Popolare di Vicenza продава своите нелистнати акции на клиенти на дребно, понякога като условие за отпускането на кредит, според клиенти и техните адвокати.

Отначало Popolare di Vicenza изглежда е издържала теста. От Европейската централна банка обаче провериха отчетите й. Банката преди това бе обявила, че е отпуснала 975 млн. евро, свързани със закупуването на нейни акции. Регулаторните органи й наредиха да извади това количество от каиталовата си база с аргумента, че тези акции представлява по-нискокачествен капитал. В резултат на това капиталовите буфери на банката паднаха под изискуемите минимални нива.

Акционерите заведоха дела срещу банката, твърдейки, че са били измамени да купят акции. Зонин започна да използва страничен вход, за да влиза в централата на банката, за да избягва разгневените местни жители. Полицията пък е нахлула в офисите на банката, според Popolare di Vicenza.

Вижте още: Как живеят виновните за кризата банкери днес: Дик Фълд

“Това е банка, която работеше най-вече с местни компании и домакинства,” казва прокурорът на Виченца Антонино Капелери. “Ако акции й изгубят две трети от стойността си, това ще бъде катастрофа за местната икономика.”

Зонин напусна поста председател през ноември. Срещу него и други трима бивши ръководители се води разследване за манипулации с акции, възпрепятстване на дейността на регулаторните органи и изнудване.

Новото ръководство на банката бърза да превърне Popolare di Vicenza в компания с ограничена отговорност, след което да продаде акции за 1.5 млрд. евро и в крайна сметка да намери друга банка, с която да се слее.

Ръководителите обикалят из Северна Италия, за да убеждават акционерите да подкрепят промяната, но срещат отпора на местните, които се страхуват от ефекта, който ще има всичко това върху икономиката на Виченца.

“Ако това се случи, ще изгубим всичките си пари,” казва Даниеле Марангони, 47-годишен безработен, който споделя, че е придобил акции като условие да му бъде отпуснат заем.

Местните вече не пращат цветя в дома на Зонин.

Наскоро по време на неделна литургия в района други посетители на църквата са го обиждали на висок тон.