Банкери: 2012 г. няма да е по-лека

1647
Банкери: 2012 г. няма да е по-лека

Банковата ни система е стабилна и високоликвидна, но 2012 г. отново ще бъде трудна за банките. Това прогнозират банкери в края на отиващата си 2011 г.

Изминалата година беше трудна за реалната икономика, при това положение банките също имат по-лоши резултати, каза в интервю за БТА Левон Хампарцумян, председател на УС на Асоциацията на банките в България.

Най-големият проблем в Европа е непредсказуемостта и затова фирмите не инвестират, а хората не харчат, коментира банкерът. Според председателя на банковата асоциация депозитите в момента са на мода повече от кредитите, защото потреблението и инвестициите не са.

Българската банкова система през 2011 г. беше под натиска на бушуващата криза, която се задълбочи в еврозоната, но банките у нас съхраниха своите буфери, натрупани през всички години още от времето на кредитния бум, заяви на годишната си среща с банкери по случай професионалния им празник - 6 декември, управителят на БНБ Иван Искров. Към септември делът на лошите кредити е 14.45 процента, което се равнява като стойност на 7.95 мрлд. лв., обяви Искров.

Според управителя на БНБ у нас има буфери срещу лошите кредити, и то предостатъчни. До септември тази година банковият сектор е заделил провизии в размер на 5.6 млрд. лв. Размерът на капитала в системата над регулаторния минимум е 2.9 млрд. лв. до септември 2011 г., тоест това е така наречения капиталов излишък.

Друг източник на капиталов буфер е печалбата, която генерират банките, отбеляза Иван Искров. До октомври 2011 г. тази печалба е 514 млн. лв. За годината се очаква банковата система да е на печалба, близка до миналогодишната - 627 млн. лв., но това зависи най-вече от темпа на разходите за обезценка до края на годината, смятат от БНБ.

Не трябва да имаме големи очаквания за 2012 г. - тя няма да е по-лека от 2011 г., смята управителят на БНБ. Проблемите в еврозоната се отразяват на потреблението и търсенето и оттам на бизнеса и банкирането и у нас. Искров прогнозира по-слаб растеж от очаквания през следващата година и по-слабо търсене на кредити в резултат на влошената конюнктура.

Управителят на БНБ Иван Искров препоръча на банките не само да търсят нови източници на доход, но и да ограничат своите разходи.

Той отбеляза също, че БНБ подкрепя процесите по сливане на банки, защото това ще осигури капитализиране на структурите им. През лятото втората и третата по големина банки в Гърция Юробанк (EFG Eurobank Ergasias SA) и Алфа банк (Alpha Bank SA) обявиха сливането си. В България Юробанк притежава Пощенска банка - Юробанк И Еф Джи България, а Алфа банк има клон.

Сливането на банки е неизбежно, още повече в лоши години, коментира пред БТА и Левон Хампарцумян.

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg