Банкери: 2012 г. няма да е по-лека

1731
Банкери: 2012 г. няма да е по-лека

Банковата ни система е стабилна и високоликвидна, но 2012 г. отново ще бъде трудна за банките. Това прогнозират банкери в края на отиващата си 2011 г.

Изминалата година беше трудна за реалната икономика, при това положение банките също имат по-лоши резултати, каза в интервю за БТА Левон Хампарцумян, председател на УС на Асоциацията на банките в България.

Най-големият проблем в Европа е непредсказуемостта и затова фирмите не инвестират, а хората не харчат, коментира банкерът. Според председателя на банковата асоциация депозитите в момента са на мода повече от кредитите, защото потреблението и инвестициите не са.

Българската банкова система през 2011 г. беше под натиска на бушуващата криза, която се задълбочи в еврозоната, но банките у нас съхраниха своите буфери, натрупани през всички години още от времето на кредитния бум, заяви на годишната си среща с банкери по случай професионалния им празник - 6 декември, управителят на БНБ Иван Искров. Към септември делът на лошите кредити е 14.45 процента, което се равнява като стойност на 7.95 мрлд. лв., обяви Искров.

Според управителя на БНБ у нас има буфери срещу лошите кредити, и то предостатъчни. До септември тази година банковият сектор е заделил провизии в размер на 5.6 млрд. лв. Размерът на капитала в системата над регулаторния минимум е 2.9 млрд. лв. до септември 2011 г., тоест това е така наречения капиталов излишък.

Друг източник на капиталов буфер е печалбата, която генерират банките, отбеляза Иван Искров. До октомври 2011 г. тази печалба е 514 млн. лв. За годината се очаква банковата система да е на печалба, близка до миналогодишната - 627 млн. лв., но това зависи най-вече от темпа на разходите за обезценка до края на годината, смятат от БНБ.

Не трябва да имаме големи очаквания за 2012 г. - тя няма да е по-лека от 2011 г., смята управителят на БНБ. Проблемите в еврозоната се отразяват на потреблението и търсенето и оттам на бизнеса и банкирането и у нас. Искров прогнозира по-слаб растеж от очаквания през следващата година и по-слабо търсене на кредити в резултат на влошената конюнктура.

Управителят на БНБ Иван Искров препоръча на банките не само да търсят нови източници на доход, но и да ограничат своите разходи.

Той отбеляза също, че БНБ подкрепя процесите по сливане на банки, защото това ще осигури капитализиране на структурите им. През лятото втората и третата по големина банки в Гърция Юробанк (EFG Eurobank Ergasias SA) и Алфа банк (Alpha Bank SA) обявиха сливането си. В България Юробанк притежава Пощенска банка - Юробанк И Еф Джи България, а Алфа банк има клон.

Сливането на банки е неизбежно, още повече в лоши години, коментира пред БТА и Левон Хампарцумян.

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...