След публикуването на резултатите от стрес тестовете в еврозоната банките имаха от 6 до 9 месеца, за да попълнят открития капиталов недостиг, а за България БНБ трябва да прецени какъв срок ще даде на банките, ако се открие капиталов недостиг. Това обясни председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на СИБанк Петър Андронов.

Според него проверките на банките ще приключат с обявяване на определени изисквания, с които банките ще могат да се справят. Пред вестник "Стандарт" Андронов коментира и ефектите от излизане на Великобритания от ЕС (брекзит).

"Директно няма как да очакваме, че ще има отражение, но решението на Великобритания носи несигурност. Икономическите субекти няма да имат яснота колко от сегашните правила и отношения са стабилни. Няма как неяснотата да е добра за бизнеса. Притеснението на всички е, че предстои установяването на нови равновесие, отношения и правила", заяви банкерът.

Ще инвестираме в SOFIX

Бизнесът и гражданите ще могат да инвестират в борсовия индекс SOFIX. А доходността от вложението ще копира движението на SOFIX. Ще се даде възможност пасивно управлявани борсово търгувани фондове да емитират дялове срещу съвкупност от съставящите индекса, който фондът е избрал да възпроизвежда, финансови инструменти от различни емисии и със съответните тегла.

Това предвиждат промени в Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми, които бяха приети от МС. След окончателно приемане на промените на пазара може да се появят взаимни фондове, чиито инвестиции копират структурата на основния борсов индекс SOFIX.

Предоставянето на възможност за създаване на борсово търгувани фондове е добра новина за инвестиционната общност като ще разшири палитрата на взаимните фондове на пазара.