Глобалната финансова криза няма да засегне сериозно страните от Централна и Източна Европа и те ще запазят относително високия си темп на растеж – около това мнение се обединиха представителите на европейските банки за развитие, които заседават днес в София, предаде БГНЕС.

Недостигът на средства на капиталовите пазари оскъпява заемите, но това няма да рефлектира върху клиентите на банките за развитие така, че дейността им да бъде затруднена, увериха участници в срещата. Лихвените нива ще се повишат с по-малко от 1%, според тях.

Банкерите обсъдиха общи стратегии, с които Мрежата на европейските финансови институции за подпомагане на малки и средни предприятия (NEFI) да продължи подкрепата си за сектора на малките и средните предприятия и обърнаха специално внимание на спецификите на различните национални програми JEREMIE.

В годишната среща на организацията участваха представители на кредитните институции от този вид в Испания, Словакия, Унгария, Германия, Австрия, Италия и Финландия.

През последните години банките от NEFI са подкрепили и отпуснали около 20 млрд. евро под формата на заеми и гаранции за над 117 000 малки и средни предприятия в цяла Европа.

България все още е единствената държава в ЕС заедно с Ирландия, в която няма действаща банка за развитие.

На 19 април 2007 г. правителството взе решение за трансформиране на Насърчителна банка в Банка за развитие и създаване на Национален Гаранционен Фонд и Фонд за капиталови инвестиции като нейни дъщерни дружества. Трите финансови структури ще подпомагат малките и средните предприятия при усвояване на финансовия ресурс от ЕС и ще имат за задача да повишат експортния потенциал на страната.