Продължава тенденцията на ръст на депозитите, но през тази година се завръща интересът към инвестиране на вложенията в по-разнообразни активи, коментират банкери, цитирани от БТА.

Интересът на клиентите е насочен към такъв вид активи, които да носят по-голяма доходност от срочните депозити, посочи з Иван Джонов - директор частно банкиране в Булбанк. За разлика от други страни у нас кризата бе съпътствана от покачване на банковите лихви и това направи депозитите много атрактивни, обясни експертът.

Много средства, които се намираха в бизнеса в последните години се оказаха в индивидуални спестовни сметки - тоест печалбата не се е реинвестирала в бизнеса, а е била разпределена между собствениците и вложена в депозити, коментира банкерът. Това говори за липса на инвестиционни перспективи за бизнеса и поради това, вместо да се инвестират, средствата остават в банките, коментира Джонов.

Според анализите на банковите специалисти се забелязва и още една тенденция - увеличават се спестяванията на големите частни клиенти.

Докато по-бедните слоеве от обществото не могат да спестяват, за да посрещнат наличните си разходи, то богатството на големите клиенти на банките се увеличава, коментираха банкери. По данни на БНБ броят на депозитите над 1 млн. лв. е нараснал с 54 процента за две години като към края на декември 2011 г. те са общо 553. Общо 1.3 млрд. лв. са депозирани по сметки със салдо над 1 млн. лв. към края на миналата година, което е повишение от 50 процента за две години.

Броят на депозитите над 200 хил. лв. е нараснал с 45 процента до 6 063 за периода декември 2009 г. - декември 2011 г., а общият размер на депозираната сума по тези сметки е 3.3 млрд. лв. като е отбелязан ръст от 42 процента за две години. Делът на депозитите над 200 000 лв. е 11 процента от общата депозитна маса на домакинствата, сочат данните на БНБ.

Божидар Божков, старши мениджър в банка, заяви, че нарастването на този вид депозити показва и доверие в българската банкова система, защото депозитите над 200 000 лв. не са защитени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Затова на частните клиенти - тези с финансови активи (депозитни и разплащателни сметки, взаимни фондове и ценни книжа) над 350 хил. лв. - се предлагат преференциални условия, посочи Божков.

Докато през последните две години клиентите бяха загубили интерес да инвестират във финансови инструменти, то през тази година на борсата се забелязва оживление и ние смятаме да съветваме клиентите си да разнообразяват своите вложения, за да потърсят по-висока доходност, прогнозира Джонов.