Банковите чиновници ще си доработват в съботите изоставането в преките им задължения заради стрес теста, който БНБ проведе през последните месеци в системата. Това научи "Стандарт" след разговори с редови банкови служители в столицата и страната.

Извънредната работа не важи за някои от трезорите, които са предимно с чужди собственици и са правили упражнението и преди. Тежестта пада върху кредитните инспектори, които са били пряко ангажирани в проверките на качеството на активите и стрес теста.

Стотици кредитни договори стоят „на трупчета", защото служителите са били ангажирани с предоставянето и обработването на документи за одиторите. За това предупреди и доц. Григорий Вазов и прогнозира проблеми за бизнеса.

Очакванията са забавените кредити скоростно да бъдат разрешени и това да вдигне процента на кредитирането в близките месеци. Тъй като резултатите от одита потвърдиха стабилността на банковата ни система и повишиха доверието в нея, експертите предвиждат това също да повиши ръста на заемите.

От друга страна, има очаквания лихвите по кредитите да паднат. Прогнозата направи пред "Стандарт" бившият финансов министър и настоящ депутат Петър Чобанов. Стрес тестът потвърди, че рискът в системата е на по-ниско ниво, а именно той държеше лихвите високи, обоснова се финансистът.

Според него това, заедно с изобилния и евтин финансов ресурс, може да свали цената на кредита. Банките вече са по-спокойни, след високите оценки на международните одитори те се увериха в правилността на политиките и практиките си и може да бъдат по-уверени в отношенията си с клиентите.

Не съм имал подобен одит, споделя дългогодишен кредитен инспектор. И допълва – инспекторите бяха изключително коректни, точни и добронамерени, нямаше ги традиционните заяждания и дребнавости. В изненадващо спокойна атмосфера научихме много полезни неща, свързани с най-новите изисквания на европейските регулаторни органи, коментира служителят.

За проверката беше наета основна одиторска компания, а после и допълнителни, които извършиха прегледа на самите банки. 900 служители са участвали в нея. Никъде не е допуснат конфликт на интереси – някой да проверява банката, в която работи, съобщи Любомир Дацов, член на Фискалния съвет. Той допълни и че голяма част от заплащането е покрито от самите банки.