Предложенията на финансовия министър Симеон Дянков бяха обсъдени вчера на среща при премиера Бойко Борисов с представители на Асоциацията на банките. Информацията за срещата остава оскъдна, а експертите коментират, че мерките няма да имат търсения ефект.

Банкери засега отказват коментар по обявените от вицепремиера мерки, но се разбра, че настояват за диалог и съвместно изготвяне на предложенията в тази сфера, съобщи БТА.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков заяви в края на миналата седмица, че първите три основни мерки, които могат да доведат до подобряване на условията на кредитиране у нас, вече са набелязани и могат да бъдат въведени чрез законодателни промени след обсъждане с Асоциацията на банките в България.

Мерките предвиждат определяне на лихвите по кредитите на база ЮРИБОР или СОФИБОР плюс надбавка на отделната банка, а не както досега - да бъдат определяни по различен начин от всяка банка; намаляване и отпадане на някои банкови такси и въвеждане на регулации за потребителските кредити до 400 лв.

Финансовият министър изрази мнение, че еднаквото формиране на лихвите от всички банки у нас ще даде повече прозрачност - хората ще могат да сравнят предложенията на отделните финансови институции. Някои от таксите по обслужване на кредитите пък според министър Дянков могат да се поделят между банките и кредитополучателите, а не както досега да са изцяло за сметка на клиентите, а друга част от таксите ще бъдат определени за незаконни и ще отпаднат. Така според министъра кредитите ще станат по-евтини.

Регулирането на кредитите до 400 лв. пък според финансовия министър ще е в помощ на по-малките кредитополучатели, които сега прибягват до услугите на така нареченото лихварство заради това, че няма законова база за заемите под 400 лв.

Икономисти и финансисти подкрепят идеи, които биха довели до по-голяма прозрачност при формирането на банковите лихви у нас, но не смятат, че административни мерки могат понижат лихвите, показа междувременно проучване на БТА.

Икономически и финансови анализатори и кредитни експерти коментираха, че във връзка с перспективите пред развитието на българската и европейската икономика не може да се очаква понижение на лихвите по кредитите.