Водещите банки, инвестиращи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), смятат, че през тази година регионът ще започне да се възстановява от икономическата криза, пише FT.

Италианската UniCredit планира да отвори 100 клона в ЦИЕ; австрийската Raiffeisen International пуска интернет базирана банкова услуга; а Erste, която също е австрийска, отваря 70 клона в Румъния, където дейността и е ЦИЕ е най-голяма.

Тези мерки идват на фона на признаците за леко увеличение на кредитния ръст в някои страни като Полша, в края на 2009 г., което банкерите се надяват, че ще продължи. "Бих разглеждал 2010 г. като година на преход с първи признаци на възстановяване", казва Федерико Гицони, който оглавява дейността на UniCredit в ЦИЕ.

Увереността обаче е крехка, а рейтинговите агенции подчертават опасностите, които предстоят. Този месец от Fitch предупредиха, че могат да се сблъскат с рискове като обезценяване на валутите, изтегляне на средствата от международна банка развиваща дейност в ЦИЕ или "социално/политическо напрежение произхождащо от икономическите условия".

От Capital Economics пък заявиха, че "банковият сектор в региона все още не е вън от опасност".

Миналата година регионът навлезе в рецесия като спадът на БВП беше средно размер на 7%. Икономистите са предпазливи по отношение на 2010 г., но завишават прогнозите си ръст през тази година до почти 2%. Няма да има бързо завръщане към бума отпреди кризата, но тоталният финансови срив в момента изглежда доста невероятен. Полша, Чехия и Словакия излизат от кризата в особено добра финансова форма. Пласираната наскоро емисията акции от страна на полската държавна компания PKO Bank Polski, която беше на стойност 5.1млрд. злоти (1.8 млрд. долара), е показателно за доверието на инвеститорите.

В останалите части от региона обаче перспективите са по-трудни. Балтийските държави са в дълбока рецесия. Унгария, която имаше икономически проблеми дори преди световната криза, все още изпитва трудности за спечелването на доверието на инвеститорите. Румъния и България, където световната криза дойде по-късно, са изправени пред продължаваща рецесия през 2010 г. Това важи и за Украйна, която е раздирана от вътрешнополитически борби.

В тези държави банките изпитват затруднения с нарастващите лоши кредити. Според Capital Economics лошите банкови кредити възлизат на 9.5% от всички кредити в Унгария, 11.2% в Румъния и 14.5% в Латвия. Нещата може и да се влошат.

Данните в момента показват, че банките са добре капитализирани, но има други ключови разлики между страните. В Полша, Чехия и Словакия ликвидността е добра, като депозитите са близо до нивото на заемите или ги надхвърлят. В Унгария обаче заемите са 150% от депозитите, а Латвия 280%. Кредитите в чуждестранна валута, които носят допълнителен риск са пренебрежимо малки в Словакия, която прие еврото, но съставлява над 90% от всички кредити в Балтийските държави.

Гицони не очаква нивото на лошите кредити да нарасне много, тъй като темпът на растеж вече се забавяше в края на 2009 г.

Според Херберт Степич, главен изпълнителен директор на Raiffeisen International, ръстът на лошите кредити намалява като цяло, но нивото им остава високо в страни, които все още са в рецесия. "За разлика от много банки опериращи на Запад, ние все още работим на печалба въпреки финансовите последствия от кризата върху икономиката в региона."

Въпреки това, кредитният ръст през тази година ще е скромен, под 10%, според Федерико Гицони.

Австрия остава западната страна с най-голяма експозиция като активите на банките й в ЦИЕ възлизат на 70% от нейния БВП. Поотделно австрийските банки също са с най-голяма експозиция в региона. Общо 100% от активите на Raiffeisen са в ЦИЕ в края на 2008 г. докато тези на Erste са били 53%. За разлика от тях, само 10% от активите на UniCredit са в региона.

Тези три банки продължават да инвестират в нови клонове, но внимават с капитала и разходите. Raiffeisen е намалила счетоводния си баланс с 10% до края на септември, както и броя на служители си с 8% до 58 600.

В същото време UniCredit е намалила счетоводния си баланс с 4% и служителите си в ЦИЕ с 4 000 до 73 400. Най-много работни места за били закрити в Украйна. От Erste твърдят, че не са съкращавали служители във връзка с кризата, но са намалили персонала си в румънското си подразделение BCR от 12 000 на 8 900 вследствие на преструктуриране след придобиването.

Белгийската KBC и ирландската AIB, които са големи инвеститори в ЦИЕ, намаляват активите си след като получиха спасителни средствата от своите правителства.

KBC планира да продаде миноритарен дял в чешкото си подразделение CSOB през тази година и се подготвя да се освободи от свои активи и в други държави, включително Унгария. Вероятните продажби на AIB включват 70-процентния й дял в полската банка Bank Zachodni WBK.

Дори и поставени под голям натиск, някой банки все още не искат да ограничават дейността си. Гръцките банки засега не показват признаци за изтегляне от България или други съседни държави, въпреки икономическата криза в страната.