Банки на Уолстрийт като Goldman Sachs са използвали сложни финансови инструменти като онези, които станаха причина за американската финансова криза, за да подпомогнат Атина да прикрие мащабите на дълга си, пише днес „Ню Йорк Таймс".

Програма, разработена от Goldman Sachs, по-специално помогнала през 2001 г., точно след присъединяването на Гърция към Европейския валутен съюз, на гръцкото правителство да заеме милиарди, твърди изданието, като цитира „хора в течение на сделката".

Схемата останала скрита от обществеността, тъй като била по-скоро под формата на транзакция върху валути, а не заем. Тя помогнала на Атина да спази постановените от Брюксел правила по отношение да дефицита и страната да продължи да живее над възможностите си, изтъква вестникът.

Според „Ню Йорк Таймс", който цитира „банкери в течение на сделката", Goldman Sachs получила близо 300 млн. долара комисионна.

В замяна на свежи пари гръцкото правителство се отказало от бъдещи приходи като летищни такси и приходи от лотото за много години напред. Тъй като тези споразумения не били регистрирани като дългове, това заблудило регулаторите и инвеститорите върху истинското състояние на задлъжняването на страната.

Вестникът уточнява още, че в началото на ноември 2009 г. - три месеца преди Атина да стане епицентър на сегашната криза, екип на Goldman Sachs начело с финансовият директор Гари Коен пристигнал в Атина с подготвен инструмент, който щял да позволи на Гърция да отложи за далечно бъдеще бремето на социалния дълг. Предложеният механизъм обаче не бил приет.

Евентуален банкрут на Гърция ще засегне банките, които са отпуснали парите и би се отразил върху целия свят, изтъква „Ню Йорк Таймс" и заключава: Подобно на големите финансови институции, спасени от фалит от държавните власти по време на кризата, Гърция е прекалено голяма, за да се допусне да се сгромоляса.

Източник: БГНЕС