Представители на петте публични банки обявиха пред Profit.bg, че за момента няма и не се планират съкращения.

Екипът ни се допита до Пейо Йорданов (ДВИ на Централна кооперативна банка), Даниела Боянова (Ръководител на отдел „Комуникации" в СИБанк), Александрина Александрова (Началник управление "Връзки с обществеността" в Корпоративна търговска банка), Венета Илиева (ДВИ на Българо-американска кредитна банка) и Антоанета Дончева (Директор "Управление на човешки ресурси" в Първа инвестиционна банка).

От Корпоративна търговска банка дори уточниха, че не смятат да се разделят със служители, а дори напротив. Предстои ни откриването на нови точки за обслужване на клиенти, като спазваме тригодишната ни стратегия. Във връзка с това произтича и нуждата от назначаване на нови служители".

От Първа Инвестиционна Банка казаха, че „към настоящия момент не освобождава служители на безсрочен трудов договор. Засега плановете на банката са свързани с ограничаване назначаването на нови хора, стремим се за вакантните позиции да подбираме вътрешни кандидати - опитни професионалисти, доказали своите умения и лоялност."

В края на днешната търговска сесия пазарната капитализация на петте институции възлиза на 1.69 млрд. лв., представляващи 13.9% от капитализацията на публичните компании.

Най-голяма е оценката на СИБанк (769 млн. лв.), следвана от Корпоративна търговска банка и Първа инвестиционна банка с по 404 млн. лв. и 271.7 млн. лв. Капитализацията на БАКБ и Централна кооперативна банка е 152.5 млн. лв. и 92 млн. лв.

Към деветмесечието активите на петте банки възлизат на 10.43 млрд. лв., а печалбите им се равняват на 140.27 млн. лв.