Дългоочакваните първи лястовички за по-ниски лихви по старите ипотечни кредити вече са факт. Банките намаляват оскъпяването, въпреки че не го афишират шумно. Отстъпките се движат между 0.2 и 0.5%, но има случаи и за намаляване с цели 2 на сто. Това е сериозно облекчение за клиента, особено при дългосрочните договори, които достигат до 30 години за пълното издължаване, съобщава в. „Стандарт“.

Цената на заема пада заради въвеждането на Юрибор като постоянна компонента при определяне на лихвата, обясниха анализатори. Този индекс се определя от лихвата на еднодневните депозити (овърнайт) в евро. Заради кризата и поевтиняването на единната валута Юрибор вече е на много ниски нива.

"Това е прах в очите, коя българска банка се финансира от международните пазари на цената на Юрибор", коментира за "Стандарт" шеф на голяма българска банка, пожелал анонимност. Той посочи, че Юрибор е постоянен от началото на кризата и се движи около 0.6-0.8 процента. Тенденцията за сваляне на лихвите при нас обаче се появява едва сега.

Причината за неочакваната щедрост на банкерите е предстоящото приемане на директивата за жилищните кредити, която Европейският парламент усилено пише, споделят запознати финансисти. Евродепутатите са амбицирани да подготвят документа колкото се може по-бързо и той да бъде гласуван, ако не през тази пленарна сесия, то поне в началото на следващата наесен.

Каква е връзката на директивата с родните заеми за дом? Тъй като се очаква документът да сложи ясни, прозрачни и либерални правила за условията по заема и за формирането на лихвите по него, прогнозите са за намаляване на оскъпяването. И това ще важи за всички заеми, включително и за вече изтеглените.

Същото се получи с директива 48 за потребителския кредит. След приемането й беше въведен ясен ГПР (годишен процент на разходите), който включва всички лихви, такси и комисиони, дължими за една година. Премахнати или редуцирани бяха някои от таксите, като например т. нар. наказателна лихва за предсрочно погасяване. Въвеждането на всички тези правила ще доведе до намаляване цената на кредита, както стана и при потребителските заеми, прогнозират банкери.

Това кара шефовете на родните кредитни институции да вземат мерки предварително и да се опитат да задържат клиентите си, твърдят банкови анализатори. Когато наказателната лихва за предсрочно погасяване отпадне и паднат таксите за предоговаряне на кредита към друга банка, ГПР ще снижи нивата си, а хората с дългосрочни и обвързващи задължения ще започнат да се оглеждат за по-изгодни условия.

Това ще насърчи за банково номадство най-апетитните клиенти на банките - длъжниците за дом. Затова трезорите бързат да ги зарибят отрано с по-изгодни условия и по-ниски лихви, за да ги откажат от идеи за смяна на кредитиращата институция.