Банки прибират по 50-100 лева за елементарна справка

3414
Банки прибират по 50-100 лева за елементарна справка

Рекордни такси, достигащи до 50-100 лв., събират част от банките, за да издадат едно удостоверение за липса на задължения. Това установи проверка на “Труд” сред 15-те най-големи по активи трезори в страната.

Информацията е събрана от тарифите на банките, колцентровете и звената им за връзки с обществеността. Таксата варира в доста широки граници - от 5-6 лв. до 100 лв.

Въпреки разликата в цените, прави впечатление, че на банковия пазар, където има огромна конкуренция, таксата за тази справка се поддържа доста висока. За сравнение, при монополен доставчик на услуги, какъвто е “Софийска вода”, цената на същия документ е на ниво, което се доближава до идеята за покриване на разхода плюс известна печалба - 2.88 лева.


Скъпотия

Най-скъпа е услугата в ОББ, където таксата за удостоверение за липса на задължения по ипотечен кредит е 100 лв., а по друг вид заем, например потребителски, е 50 лева.

Другите банки не правят разлика в таксата според вида на кредитите. В Юробанк (Пощенска банка) същата услуга излиза 45 лв., ако се извърши за два дни, и 10 лв., ако клиентът чака 15 дни. Таксата е 45 лв. и в Алианц Банк.

30 лв. струва услугата в Райфайзенбанк и SG Експресбанк, а 20 лв. - в ПИБ и МКБ “Юнионбанк”. Банка ДСК има специална услуга “Удостоверение за окончателно издължен кредит”, която е на стойност 10 лева. Ако обаче същата справка е необходима за удостоверяване на липса на задължения, но пред друга банка, цената скача на 45 лева.

В по-ниския диапазон се движат УниКредит Булбанк и Инвестбанк, които събират по 12 лева. Най-евтино услугата излиза в СИБанк - 5 лв., но само ако клиентът поиска удостоверението да бъде издадено за пред Националната агенция за приходите.

Всичко, което попада в графата “Други удостоверения”, се таксува с 30 лева. По-евтина е услугата и в Банка “Пиреос”, където тя струва 6 лева.

Кои банки събират най-много пари от такси и комисиони?

Съвет

Юристи съветват гражданите, които прекратяват договорните си задължения с банка или друг доставчик на услуги, винаги да изплащат докрай задълженията си и накрая да изискват документ за липса на задължения. Така те имат гаранция, че в бъдеще няма да им бъдат предявени претенции за допълнителни плащания.

По различни причини в практиката се случва човек да има непогасени последни фактури или вноски, които се предават за събиране на частни съдебни изпълнители и след години клиентът получава съобщение, че за неплатени в миналото 20 лв. има да връща например неколкостотин лева.

В тях влизат не само лихвите и неустойките за забава, но и хонорарът на частния съдебен изпълнител. Подобен документ се препоръчва не само при окончателно изплащане на кредит или кредитна карта, но също и при прекратяване на договор с мобилен оператор, доставчик на интернет или кабелна телевизия или компания за комунални услуги.

Скок

Все по-често справката за липса на задължения се налага да бъде представена пред новата банка при рефинансиране на кредит. Странното е, че в този случай цената на услугата скача драстично, както в горепосочения пример с Банка ДСК.

Подобни резки скокове има и в други трезори, когато става дума за документ, който трябва да послужи за пред друга финансова институция. Например Банка “Пиреос” издава удостоверение за потвърждение на авоар по сметка за 20 лв., но ако то трябва да послужи пред друга банка, цената му скача на 100 лева.

Алтернатива

Вместо да плащат високи такси на банките, гражданите могат да си извадят документи за липса на задължения от Централния кредитен регистър към БНБ, съветват експерти. Не е ясно доколко юридическата стойност на подобен документ е равнопоставена с тази на удостоверение от банката, но хубавото е, че той е безплатен, ако човек не е ползвал такава справка за последните 12 месеца. В противен случай таксата е 10 лева. Ако услугата е експресна - за същия ден, цената  е 15 лв.

Какви такси събират банките при теглене на пари

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg