Експертът от Министерство на земеделието и храните Диана Трифонова изнесе някои данни, във връзка с кредитирането на преработвателни предприятия на територията на цялата страна.

По тази мярка могат да кандидатстват микро, малки и средни предприятия. Микро-предприятията са тези с до 10 човека с 2 млн.евро годишен оборот, поясни Трифонова, малките с персонал до 50 човека и до 10 млн.евро годишен оборот. Средните са с персонал до 250 човека- до 50 млн.евро годишен оборот. Всички тези потенциални ползватели на помощ могат да получат до 50 % от реално одобрените инвестиционни разходи по подадените проектни предложения, уточни Трифонова. По мярката подкрепяме и т. нар. междинни предприятия с персонал до 750 човека и до 200 млн.евро годишен оборот. Финансовият ресурс, който могат да ползват е 25 % от стойността на инвестиционния проект.

На въпрос на каква максимална стойност могат да бъдат проектите, Трифонова отговори, че те трябва да са в размер на 10 хил.евро, т.е проектът, който е по-малък от тази сума не може да кандидатства по тази мярка, няма таван за проектно предложение, но има таван за един ползвател за целия период за изпълнение на програмата, той е в размер на 4 млн.евро инвестиционна стойност на проектните предложения.

Парите могат да бъдат взети на няколко транша, с няколко проекта, заяви експертът. Един ползвател на помощ предвид и тежката финансово- икономическа криза, може да предприеме модернизиране на неговото предприятие с един проект или с няколко, дават се различни възможности на кандидатите по мярката.

До 2013г. парите, които се предвиждат по тази мярка са 240 млн. евро, като тя покрива територията на цялата страна, така че преработвателни предприятия независимо в коя точка на страната се намират, могат да кандидатстват.

Могат да кандидатстват за инвестиции тези, които са свързани с преработка на първични земеделски продукти, мляко и млечни продукти, изключват се тези продукти наподобяващи или заместващи мляко и млечни продукти, вторият сектор е месо и местни произведения, третият е, плодове и зеленчуци, пчелен мед, зърнени и маслодайна роза, билки, в горския сектор, тези които са свързани в първичната обработка на дървесината.

До момента има подадени 89 проекта, но все още нямаме одобрени, като се надяваме това да стане съвсем скоро, заключи Трифонова.

Източник: БНР