Малко или много са 27 банки за държава като България? Общият размер на активите на системата, по данни на централната банка към 30 юни, са рекордните 88.65 млрд. лв., а общо 17 от трезорите у нас управляват активи за по над 1 млрд. лв.

Средният размер на активите на банките у нас към полугодието на 2016 г. е 3.28 млрд. лв. спрямо 2.99 млрд. лв. за 30 юни 2015 г. и 2.96 млрд. лв. за година по-рано.

В последните седмици Profit.bg ви информира, че поне 3 от банките в страната могат да започнат 2017 г. с нови собственици. Консолидацията е на дневен ред, а кандидати за продаваните активи не липсват.

Сред най-спряганите банки с бъдещ нов собственик са гръцките Обединена българска банка и Банка Пиреос, които по последни данни имат активи за 7.02 и 2.88 млрд. лв. Заедно с дъщерната на КТБ Виктория, продаваните активи са на стойност от малко над 10 млрд. лв. Или над 10% от активите на системата към полугодието.

Днешната ситуация на банковия пазар изглежда така: Уникредит Булбанк продължава да е най-голямата банка в страната с активи за 17.35 млрд. лв. Заедно с Банка ДСК, управляваща активи за 11.49 млрд. лв., те са двете институции, попадащи в топ 50 на Централна и Югоизточна Европа в класация на Deloitte.

Същите две са и начело сред българските, общо 18 представителя в топ 100 на ЮИЕ в подреждане, изготвено от Seenews.

Третата най-голяма банка в момента в страната е Първа инвестиционна банка, следвана от ОББ, Пощенска банка, придобила Алфа Банк в началото на 2016 г. и изпреварила Райфайзенбанк и Сосиете Женерал.

Голяма е вероятността класацията да преживее драстични промени след евентуалните сделки на хоризонта. Кои ще са най-големите 5 банки в страната в началото на 2017 г. - предстои да разберем...