Банките договориха 440 млн. лв. по кредитните линии на ББР

687
Банките договориха 440 млн. лв. по кредитните линии на ББР

Кредити за 440 млн. лв. договориха търговските банки с малки и средни предприятия и земеделски производители по кредитните линии на Българска банка за развитие (ББР). Това показват данните към 31 декември 2009 г.

Ресурсът, който търговските банки получиха и усвоиха от ББР, е на обща стойност 455 млн. лв. От тях 80 млн. лева са целеви кредитни линии за финансиране на земеделски производители, а останалите средства бяха предоставени за оборотно и инвестиционно финансиране на малки и средни предприятия.

Търговията остава най-често кредитираният сектор със средства от целeвата кредитна линия за инвестиционно и оборотно финансиране на МСП. Секторът е на първо място с 30% от всички отпуснати кредити. Второ място си поделят преработващата промишленост и селското, горското и рибното стопанство с по 22%.

Най-активният регион при усвояването на финансовия ресурс е София с 166 договорени кредити. Следват Добрич, Варна и Пловдив съответно с 87, 84 и 81 заема. В първите пет региона попада и Велико Търново със 74 кредита.

Средният размер на отпуснатите кредити по програмата за инвестиционно и оборотно финансиране е 549 263 лв., а по програмата за земеделски производители - 138 236 лв.

Максималният размер на кредитите за оборотно и инвестиционно кредитиране на МСП е до 2 млн. лв. с фиксиран таван на лихвата до 8%. Заемитe по кредитната линия за земеделски производители са с максимален размер до 500 хил. лв. и фиксирана лихва до 7.5%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg