Банките и фонд Земеделие подписаха меморандум

1155
Банките и фонд Земеделие подписаха меморандум

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ) Калина Илиева подписа Меморандум за осигуряване на кредитиране за земеделските производители с представителите на 22 търговски банки в България. В церемонията взе участие и заместник председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Асен Ягодин, информираха от пресцентъра на държавния фонд.

Меморандумът има за цел да потвърди сътрудничеството между фонда и банките по отношение на издаването на Удостоверения за заявените декари по Кампанията за директни плащания 2010, чрез които земеделските стопани да могат да кандидатстват за кредити.

„По този начин ще се осигури по-лесен достъп на производителите до кредитиране в условията на финансова и икономическа криза. Така в рамките на стопанската година земеделските стопани ще могат да извършат необходимите дейности във връзка с осигуряването на семена и торове за есенната сеитба, закупуване на фуражи и др.", заяви Калина Илиева.

„Подписването на днешния меморандум е стъпка, която потвърждава волята за сътрудничество между ДФ „Земеделие" и търговските банки", изтъкна и Асен Ягодин.

„След парафирането на днешния Меморандум от следващата седмица чрез областните си дирекции фондът ще започне да издава на земеделските производители съответните Удостоверения на база заявените от тях декари за подпомагане на площ по Кампания 2010", съобщи още Калина Илиева.

С въпросните Удостоверения земеделските производители, които са кандидатствали за субсидии на площ, ще могат да кандидатстват за отпускане на кредити пред банките. Удостоверенията, които ще издава фондът, съгласно Меморандума, ще съдържат следната информация:

- Уникален регистрационен номер на кандидата;

- IBAN на сметката, посочена от кандидата;

- Общ размер на заявените площи по Системата за единно плащане на площ (СЕПП) и Схемата за национални доплащания на площ (СНДП);

- Очакван размер на субсидията на хектар за всяка от схемите.

Земеделският производител може да поиска издаване на удостоверение, което да послужи пред съответната банка, след като е подал необходимите документи за кандидатстване по Схемите и мерките на Общата селскостопанска политика на ЕС.

Издаването на удостоверенията ще става по образец като то има за цел да подпомогне и самите банки при разглеждане на исканията за кредит от земеделските производители.

Съгласно Меморандума, след вземане на решение за кредитиране и сключването на договор за банков кредит, кандидатите за подпомагане трябва да учредят залог в полза на банката на вземане върху средствата, които съответният земеделски производител се очаква да получи по схемите и мерките за подпомагане на ДФ „Земеделие".

Припомняме, че кандидатите за директни плащания по Кампания 2010 са с 26.3% повече спрямо миналата година.

За Кампанията за директни плащания 2010 е предвиден пакет от средства на стойност близо 1 млрд. лв., от които 657.23 млн. лв. са от Европейския съюз, а близо 300 млн. лв. от националния бюджет.

Субсидията на декар по Кампания 2010 ще е в размер на около 28 лв., от които 18 лв. на декар е европейското плащане, а 10 лв. на декар националното доплащане. Определеният от Европейската комисия срок за изплащане на средствата е 1 декември 2010 г. - 30 юни 2011 г.

Сн.: пресцентър на ДФ "Земеделие"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg