Банките измислиха нова такса

3400
Банките измислиха нова такса

Под претекст за екологични цели банките масово вдигнаха таксите за получаване на извлечение по кредитна карта на хартиен носител. Поредният трезор с такава промяна е Първа инвестиционна банка, съобщава в. сега. От 1 април клиентите й, които искат месечното си извлечение на хартия, ще трябва да плащат за това 1 лев. Информацията фигурира на сайта на банката, присъства и в настоящите извлечения, които се получават. Клиенти обаче се оплакаха, че е написана с дребен шрифт и е възможно да остане незабелязана. Така те могат да пропуснат да се откажат от хартиено извлечение до началото на април и да бъдат принудени да плащат таксата. Банката дава възможност за отказ от хартиено извлечение и преминаване към електронно, регистрацията за което струва 0.10 лв.

Голяма част от другите банки също искат да спасяват природата чрез високи такси.

Хартиено извлечение по сметка на клиент на Прокредит също струва левче. Толкова е и цената в СИБанк.

Според тарифата на Пощенска банка, валидна от 08.02.2012 г., извлеченията на хартия по различните видове кредитни карти се получават срещу 2 лева.

Информация във връзка с предоставени платежни услуги от Райфайзен веднъж месечно клиентите й могат да получават без такса. Ако обаче искат такава повече от един път в месеца, трябва да платят 1 лв.

"Зелената" идея напоследък е изключително популярна сред банките. Те се надпреварват да призовават за спестяване на ресурси чрез ползване на електронните им услуги (получаване на извлечението по имейл например, което е безплатно). Кампания "Зелена поща" има Уникредит Булбанк, ПИБ също се обявява за опазване на природата. Неотдавна и БАКБ изяви намерение да се превърне в екобанка чрез разработване на продукти и услуги за начинания, свързани с енергийна ефективност.

Вдигането на таксите обаче едва ли е с изцяло благородната идея за популяризиране на екологичните мерки. Свитото кредитиране кара трезорите да повишават стойностите на различни услуги, за да компенсират донякъде малките постъпления от лихви. През последните месеци няколко банки въведоха или вдигнаха такси - за теглене от банкомат, преводи, теглене и внасяне на пари на каса и по сметки. Първа инвестиционна банка например от февруари вече събира от клиентите си 0.10 лв. за теглене на пари от неин банкомат. В края на миналата година пък Пощенска банка добави нова месечна такса за обслужване на разплащателна сметка по потребителски кредити, обезпечени с ипотека и жилищни кредити. Размерът й е 1.50 лв. В най-общия случай от повишенията са изключени таксите, свързани с обслужването на кредити.


 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

аз
# 0
15:03 | 8 March 2012
извлечението на хартиен носител наистина води до по-голям разход за хартия. Поне 1 млн. карти на месец генерират извлечения - това са минимум 2 млн.листа. сметнете сами. А и на мейл не може да се изгуби толкова лесно, да се намокри, скъса и прочие. По-трудно може да стане достояние на любопитен съсед...
unhappy
# 1
15:03 | 5 March 2012
Мечтай си! Безплатно е , засега!
мизерстващ българин
# 2
11:03 | 5 March 2012
Ето ви пример как да сметнете процента на лихвите. 1: 2300 / 270 = 8.5; 2: 5.5 / 8.5 = 0.64% лихва за ипотеките. И най-бавноразвиващия може да си го измисли. Пояснението: 1: Минимална раб.заплата на Германия и България; 2: Лихвата в Германия разделена на този коефициент. Воала.
мизерстващ българин
# 3
11:03 | 5 March 2012
Ето ви пример как да сметнете процента на лихвите. 1: 2300 / 270 = 8.5; 2: 5.5 / 8.5 = 0.64% лихва за ипотеките. И най-бавноразвиващия може да си го измисли. Пояснението: 1: Минимална раб.заплата на Германия и България; 2: Лихвата в Германия разделена на този коефициент. Воала.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg