Банките - майки няма да спрат финансирането към България

1183
Банките - майки няма да спрат финансирането към България

В БНБ имаме писмените уверения на банките - майки, че последните ще продължат да финансират българските си филиали. Това заяви Нели Кордовска, главен директор Банков надзор към Централната банка на страната, по време на официалното представяне на Българската национална комисия по корпративно управление.

В отговор на въпроса за затегнатото кредитиране, високите лихви по кредити и ефекта им върху бизнеса, Кордовска коментира, че проблемът не е в липсата на ресурс и ликвидни проблеми, като вероятно причината за всичко това се крие някъде другаде.

Вероятна причина за всичко това може да се потърси в нежеланието от страна на финансовите институции да предоставят финансиране на бизнеса, предвид по-високия риск от евентуално влошаване на кредитния им портфейл.

Според нея всичко случващото се е плод на пазарната икономика, като посочи, че всяка банка си има политика на управление.

По повод събитието днес Нели Кордовска заяви, че БНБ ще бъде не само верен партньор на Българската Национална Комисия по Корпоративно управление, но и ще разчита на сътрудничество с нея, което да доведе до подобряване качеството на корпоративното управление в търговските банки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg