Банките закъсаха с жилищата на борчлиите. Дори и евтини, апартаментите трудно се продават на търгове, разказаха съдия-изпълнители. По закон наддаването за жилища започва от 75% от пазарна цена.

Ако не се намери купувач, при следваща публична продан цената пада още. В много от случаите се явява само един кандидат-купувач, а доста често и въобще няма мераклии.

Така банките не успяват да вземат желаната сума за имота и при няколко пропаднали търгове сами спират процедурата.

Затова повечето от тях дават устно съгласие длъжниците да продадат сами недвижимата си собственост. В този случай кредиторът взима добра сума, а остатъкът прибира собственикът.

Вече имало и случаи на писмено съгласие от банки. Документът е за успокоение на купувача, че няма да "изгори" с покупка на запорирано жилище. Хората масово губят работата си, а банките търпеливо изчакват, защото и те са на колене в тази ситуация.

Едва при липса на каквато и да било инициатива от длъжника, започват дела. Засега у нас кредитните институции нямали интерес към собственост.

Те се опитвали бързо да се освободят от имотите на длъжници, вместо да чакат по-добро търсене и да плащат данъци върху придобитите жилища.

Източник: в. Стандарт