Банките няма да могат да променят едностранно методологията за изчисляване на лихвения процент след сключването на договора за кредит. Това реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за потребителския кредит.

Предложението беше на председателя на парламентарната икономическа комисия Мартин Димитров /Синята коалиция/ и Стоян Мавродиев (новият шеф на Комисията за финансов надзор, който доскоро беше депутат). От приетия текст не става ясно дали това включва случаите на промяна на лихвите чрез повишаване на референтния лихвен процент (базата за определяне на плаваща лихва).

В момента банките не могат да начисляват лихви, извън предвиденото по договор, "с изключение на случаите, когато договорът изрично предвижда възможност за промяна на лихвения процент едностранно от страна на кредитора".

Сегашната поправка е продължение на дискусията по темата от май 2010 г. Тогава депутатите приеха, че банките трябва да обявяват на сайта си тази методология, включително референтния лихвен процент, който служи като база при формирането на лихвата.

Това е необходимата стъпка, която ще защити потребителите, и ще бъде неоценима в условията на криза, мотивира се Димитров.

Янаки Стоилов от Коалиция за България посочи, че да не се допуска едностранна промяна е недостатъчна, но реална стъпка. Това предложение би ограничило възможностите за произвол на банките само в началната фаза, смята Стоилов.

Той все пак оценява това, че кредитополучателят ще може да сравнява и да е сигурен, че договорът, който подписва, няма драстично да бъде променен и кои показатели ще влияят на неговата лихва.

Цвета Георгиева от "Атака" също е на мнение, че мерките, предложени от Димитров, са добри, но е много оптимистично да се смята, че ще решат проблемите с лихвения процент в България.

Проблемът, според нея, се крие в думата "едностранно", тъй като е възможно банките да принуждават отсрещната страна да се съгласява с условието. Например, ако потребителят не се съгласи, кредитът му да става веднага изискуем, обясни опасенията си тя.

Депутатите решиха още, че кредиторите трябва да публикуват на интернет страницата си текущия размер на използваните от тях референтни лихвени проценти и методологията си за определяне на референтния лихвен процент. Кредиторът е длъжен да поддържа на сайта си и данни за размера на всички референтни лихвени проценти, които е определил.

За нарушение както на това изискване, така и на забраната за едностранна промяна на методологията за изчисляване на лихвения процент след сключване на договор за кредит ще се налага глоба в размер от 700 до 2000 лева за физическите лица и имуществена санкция в размер от 3000 до 8000 лева за едноличните търговци и юридическите лица.

Измененията влизат в сила един месец след обнародването им в "Държавен вестник".

Източник: БТА