През последното тримесечие на миналата година банките по света са ограничили трансграничното кредитиране на компании, правителства и помежду с най-бърз темп от 2008 г. насам, като банките в Еврозоната са били най-активни в това отношение, информира Bloomberg.

Банките, които се отчитат пред Банката за международни разплащания (БМР), са свили трансграничните си активи със 799 млрд. долара, или 2.5%, през последните три месеца на 2011 г.

Спадът е най-големият от четвъртото тримесечие на 2008 г., когато пазарите за междубанково кредитиране замръзнаха в цял свят след фалита на Lehman Brothers Holdings Inc.

Европейските банки ограничават балансите си, за да спазят по-строгите си капиталови изисквания. Чуждите банки също са намалили кредитирането си за европейските банки, на фона на опасенията, че дълговата криза в региона се разпространява.

Междубанковото кредитиране се е свило с 637 млрд. долара през четвъртото тримесечие на миналата година, след като дълговата криза се отрази на пазарите за банково финансиране и по специално тези на страните от Еврозоната, казват от БМР.

Италия и Испания отчитат най-големи спадове във финансирането, което намалява с 57 млрд. долара, или 10%, и 46 млрд. долара, или 9%, респективно.

Кредитирането на гръцките кредитополичатели продължава да се свива през четвъртото тримесечие. На ниво от 96.3 млрд. долара към края на 2011 г. то е по-малко от половината в сравнение с две години по-рано, когато е било 217.2 млрд. долара.

Банките от Еврозоната са ограничили трансграничното кредитиране с 584 млрд. долара през последните три месеца на 2011 г., след като банки като Societe Generale SA, Commerzbank AG и UniCredit SpA са намалили активите си, за да отговорят на изискванията на Европейския банков регулаторен орган.

В тази сума влиза намаление от 197 млрд. долара от страна на френски банки. Намалението с 5.3% е второто най-голямо за френските банки в последните 12 години, след спада от 7.1% в предходното тримесечие.

Внимавайки с кредитирането помежду си, банките депозират все повече пари в Европейската централна банка (ЕЦБ). Депозитите на в ЕЦБ нарастват до рекордните 828 млрд. евро на 5 март и са възлизали на 770 млрд. евро на 30 май.

Европейските банки са депозирали средно по около 280 млн. евро в ЕЦБ в осемте години преди фалита на Lehman.

През последното тримесечие на 2011 г. кредитирането на развиващите се пазари се свива едва за втори път от три години насам, според данните на БМП. Понижението е със 75 млрд. долара, или 2.4%, след спад от 17 млрд. долара за предходния тримесечен период. Азиатско-тихоокеанският регион, и особено китайските банки, са били отговорни, за 91% свиването на трансграничното кредитиране.