Банките печелят 5300% от такси

1433
Банките печелят 5300% от такси

Цената на една банкова транзакция в България е 9 стотинки, при поискани 40-50 евроцента, ако платежната система бъде изградена от някой чуждестранен оператор.

Това заяви управителят на БНБ Иван Искров при официалното откриване на новата сграда на БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ - фирмата за платежни услуги в България.

Тя е собственост на БНБ и банките. В същото време трезорите искат от граждани и фирми средно по около 5 лв. за превод на пари от една банка в друга. Това прави надценка от над 5300%, пресметнаха клиенти на трезорите.

През 2010 г. банките поддържат добро ниво на печалба независимо от продължаващото повишаване на лошите кредити и на свързаните с това увеличени разходи за обезценка, констатират от БНБ. Банките приключиха 2010 г. с 616.7 млн. лв. печалба.

Това е с 20% по-малко от печалбата им за 2009 г. Класифицираните експозиции (проблемните заеми) на банките нарастват с 9% през последното тримесечие на 2010 г. и в края на декември представляват малко над 20% от общите кредити, сочат данните на БНБ.

Необслужваните кредити над 90 дни в края на декември достигат 6.4 млрд. лв., или 11.9% от всички кредити.

Всички банкомати у нас работят с чип карти, които са най-сигурните. Това заяви Христо Костов, главен директор на "Картови системи и операции" в БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ.

Според него няма по-сигурна система от банковите карти с чип и досега в света няма случай те да са пробити от мошеници.

Източник: в. Стандарт

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg