Банките принудени да увеличат ликвидността си

1035
Банките  принудени да увеличат ликвидността си

Базелският комитет по банков надзор ще работи за уеднаквяване на правилата за надзора в съответствие с Базел III в глобален мащаб, съобщи неговият председател Стефан Ингвес в интервю за „Файненшъл таймс".

Комитетът ще положи усилия да принуди банките да поддържат по-ликвидни активи, каза Ингвес, който е и управител на Шведската централна банка.

"Балканизация на правилата в дългосрочен план не е в интерес на никого ", допълва той.

Базел III предвижда увеличение собствения капитал на банките, за да могат те да се справят по-добре с неочаквани загуби. Има съмнения обаче дали всички страни прилагат правилата.

В тази връзка Комитетът ще публикува списъци на следващите правилата страни и тези, които не ги спазват. Той ще изпрати и екипи от експерти, които да проверят дали законите и регламентите във всяка страна са в съответствие със споразумението.

Базелският комитет е на път да финализира подробностите за двете правила за ликвидността: правилото за коефициента на покритие на ликвидността, което изисква банките да разполагат с достатъчно ликвидни активи, за да оцелеят в криза от 30 дни, и правилото за коефициента на стабилно финансиране, което ще принуди финансовите институции да използват повече форми на дългосрочно финансиране.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg