Базелският комитет по банков надзор ще работи за уеднаквяване на правилата за надзора в съответствие с Базел III в глобален мащаб, съобщи неговият председател Стефан Ингвес в интервю за „Файненшъл таймс".

Комитетът ще положи усилия да принуди банките да поддържат по-ликвидни активи, каза Ингвес, който е и управител на Шведската централна банка.

"Балканизация на правилата в дългосрочен план не е в интерес на никого ", допълва той.

Базел III предвижда увеличение собствения капитал на банките, за да могат те да се справят по-добре с неочаквани загуби. Има съмнения обаче дали всички страни прилагат правилата.

В тази връзка Комитетът ще публикува списъци на следващите правилата страни и тези, които не ги спазват. Той ще изпрати и екипи от експерти, които да проверят дали законите и регламентите във всяка страна са в съответствие със споразумението.

Базелският комитет е на път да финализира подробностите за двете правила за ликвидността: правилото за коефициента на покритие на ликвидността, което изисква банките да разполагат с достатъчно ликвидни активи, за да оцелеят в криза от 30 дни, и правилото за коефициента на стабилно финансиране, което ще принуди финансовите институции да използват повече форми на дългосрочно финансиране.