За първи път от повече от 20 г. насам европейските централни банки са нетни купувачи на злато, което е поредният признак за това как турбуленцията на валутните и на дълговите пазари промени коренно пазара на злато, информира FT.

Покупките са малки на фона на размера на глобалния пазар на злато, но отбелязват забележителен обрат в сравнение с вълната от разпродажби от страна на европейските централни банки.

Промяната от големи разпродажби до покупки помогна на цената на златото да нарасне с над 25% от началото на годината, достигайки рекордните 1 920 долара за тройунция през този месец. Промяната в Европа идва в момента когато централните банки в развиващите се държави също се запасяват със злато.

Мексико, Русия, Южна Корея и Тайланд купиха големи количества през тази година в опит да намалят експозицията си към щатския долар. В световен план централните банки са на път през тази година да купят повече злато, отколкото всяка друга година от разпадането на Бретън Уудската система преди 40 години. Тогава за последно стойността на долара беше обвързана със златото.

"Връщаме се във времената, когато на златото до голяма степен се гледа като на пари," казва Джонатан Спол, от Barclays Capital. "Свидетели сме на пълен обрат в сравнение с нагласите от 90-те години."

Европейските централни банки са добавили около 25 000 тройунции, или 0.8 тона, злато към резервите си от началото на годината, според данни на Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

За сравнение, през 1999 г. банките са продавали средно по близо 400 тона годишно от 1999 г. Световното потребление на злато възлиза на около 4 500 тона годишно.

По-голяма част от покупките в Европа е свързана с присъединяването на Естония към Еврозоната в началото на годината. Естонската централна банка е купувала злато, което да добави към резервите на ЕЦБ, според изявление на ЕЦБ от януари. Малта пък е купила 3 000 тройунции.

Европейските централни банки не са били нетни купувачи на злато от 1985 г. насам, според данни на Световния съвет по златото.