Банките ще диктуват правилата на пазара за недвижими имоти

3480
Банките ще диктуват правилата на пазара за недвижими имоти

Още не сме забравили времето, когато вратите на банките бяха широко отворени за клиентите си. Всички си спомняме онова време, когато банките финансираха с желание инвестиционните планове на строителни предприемачи и сбъдваха мечтите на населението за собствено жилище... Всички си спомняме времето, когато кредитирането се превърна в двигател на цял един сектор - строителството и всички съпътстващи го дейности.

Но ето, че страницата се обърна. След притесненията на финансиращите институции за здравословното състояние на икономиката ни, на дневен ред изпъкнаха и реалните им страхове от нарастващата безработица в страната. Очакванията са за 10% безработица в края на годината.

Несигурната среда засити апетита на трезорите да финансират плановете на бизнеса и населението. А и последните сякаш не са много склонни да развържат кесиите си, когато хоризонтът се губи в близките месеци и година. В случая, натискът върху цените сякаш изглежда напълно логичният вариант.

Но могат ли банките да си позволят лукса и да допуснат развитие на сценарий за един по-продължителен спад в цените на недвижимите имоти и оттам на още по-големи затруднения и натиск върху предприемачите, използвали заемно финансиране? Във време, когато за самите банки привлеченият ресурс струва скъпо?

В подобен контекст въпросът за ролята на финансиращите институции на пазара на недвижимите имоти сякаш е доста актуален. Ето защо решихме да проверим до колко можем да говорим за развитие в образа на кредиторите от предимно финансиращи институции, към фактор, който може сериозно да повлияе върху избора на клиента при покупката на жилище, например.

„Финансовите институции имат голямо влияние и общо взето те диктуват развитието на пазара за недвижими имоти в България. Банките стават все по-влиятелни и при отпускане на кредит за покупка на жилище", коментира за Profit.bg Христо Ангелков, главен мениджър на Iris Trade Property Management.

Експертът допълни, че при финансиране банката трябва да е убедена, че кредитоискателят има стабилни доходи и възможността за погасяване, като накратко, даден купувач би трябвало да има 50%-60% собствено финансиране, за да закупи имот.

„В момента и в бъдеще банките ще играят главна роля и ще диктуват пазара за недвижими имоти. Прогнозите са позитивни, като очакванията са, че през пролетта на следващата година банките ще облекчат изискванията си и лихвеният процент ще намалее", сподели мениджърът. „Финансовите институции влияят и ще продължават да оказват влияние при избора на купувач".

Той е на мнение, че влияние не може да се оказва единствено върху купувачите с изцяло собствено финансиране. „Проблемът при тях е, че те много трудно вземат решение за покупка на жилище, колкото и добра цена да са договорили при 100%-во плащане", обясни Ангелков. "Съществува несигурност дали това е най-доброто време за покупка или има възможност цената да се редуцира в бъдеще".

Христо Ангелков посочи, че има и друг един вариант, при който може да се избегне намесата на банките. "Много инвеститори осигуряват собствено финансиране на купувачите за първите 5 години при изгодни условия, така че в тези случаи е възможна сделка без намеса на банка", коментира експертът.

„Пощенска банка не предлага такъв стандартизиран продукт, тъй като условията са различни от проект на проект, но би могла да предложи на клиентите си различни преференциални условия в определени случаи. Тази възможност се дължи на обстоятелството, че финансирайки един проект, банката е длъжна да бъде запозната и да наблюдава всички аспекти от изпълнението му", отговори Йонаис Китиксис, началник управление „Жилищно кредитиране" в Пощенска банка, на въпроса дали клиент може да получи финансиране на преференциални условия в проект, финансиран от кредитната институция.

„В този смисъл клиентите могат да разчитат на удобството и сигурността, че банката контролира нужните средства за проекта, следи и допринася за навременното и качественото му изпълнение", допълни експертът. „Конкретни преференции в условията най-често са свързани с кандидатстване за кредита, което става по-лесно и с по-малко такси от гледна точка на изискваните документи (с които банката вече разполага), а в някои случаи могат да включват и по-висок максимален размер на финансиране и други".

Йонаис Китиксис сподели, че ангажиментът на банката към бизнес клиентите е да инвестират в качествени продукти и проекти, които крайният потребител (например купувач на жилище) ще избере не само заради номинално намаление в лихвения процент за покупка, а заради добавената стойност на завършения продукт.

Според Христо Ангелков от Iris Trade Property Management прогнозите са позитивни, като се очаква през пролетта на следващата година банките да облекчат изискванията си и лихвеният процент да намалее. Той гледа и с оптимизъм напред като коментира, че според прогнози пазарът се стабилизира, инвеститорите дават добри условия при покупка на жилища и постепенно цените ще започват да растат.

Дали това ще е така и дали банките в обобщаващия си образ ще са факторът, който ще дръпне аварийната спирачка и подкрепи развитието на сектора предстои да видим, като не бива да забравяме, че последните могат да използват и международните си канали за представяне на сектора на недвижимите имоти у нас.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

към №№ 1 , 2 , 3
# 0
07:12 | 2 December 2009
Прочетете още веднъж Заглавието на публикацията ! никой не се интересува от мнението ви - с това само ви уведомяват къде какво и на каква цена ще купувате. хората с пари също ще са зависими - те ще купуват на дирижиран пазар , или вечни квартиранти ! настоящите наеми ще са само настоящи-бъдещите обаче ще са високи ! Добре дошли на истинският пазар .
Optimist
# 1
00:12 | 2 December 2009
Koia Prolet?2011,2012 ili 2013
Az
# 2
20:12 | 1 December 2009
to4no taka,no vse o6te ima glupaci i tuka kadeto sa gotovo da pla6tat 70% ot dohoda si za 20g samo za da imat jili6te.Dokato ne proumeiat 4e triabva da e 25% ,a ne 70 niama da go bade! Sabodete se muhliovci bulgaria e pazar ve4e samo na bulgari,kakvito i plateni statii da se pi6at.
KRASEN
# 3
16:12 | 1 December 2009
HAHAAH smeshnicißßßßßßßßßßßßßßßß----kolko samo shte padat oshte ceniet? Nema angleta weche,nema,,,, kogato se dade wugmognost na srednija potrebitel da givee normalno togawa shte ima pazar na imotkite..........Filma ispanija e weche w BG
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg