Банките започнаха да свалят, макар и плахо, лихвите по влогове и кредити, коментират експерти. Като че ли е дошъл моментът банките да започнат да намалят лихвите по кредитите, смятат анализаторите от "Моите пари".

Досега кредиторите наблягаха на набирането на ресурс, който надяваме се вече е достатъчен, за да се даде нов тласък на кредитирането. Първоначално намалението е плахо и с малки корекции, отбелязват анализаторите, но смятат, че към това намаляване на кредитното бреме за хора и фирми ще се присъединят все повече банки.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков също посочи в сряда, 7 октомври, че рисковите премии за България са намалели много и кредитирането става все по-лесно. Той заяви, че докато през май рисковата премия е била 700 пункта (7%), то в началото на октомври тя вече е 185 пункта. Това помага на банките да намират по-лесно финансов ресурс от чужди финансови институции.

През септември 11 банки, промениха офертите си по срочните депозити. Това, което заслужава внимание е, че поведението на банките, целящо привличане на свеж ресурс се оказа разнопосочно.

Някои банки са удължили сроковете на промоционалните си кампании, други са започнали предлагане на нови депозити, а трети са коригирали лихвите си надолу.

За значително понижаване на предлаганите годишни лихви по срочни депозити обаче все още е рано да се говори. Спадът на лихвените равнища е реалност, но все още не е закономерност, смятат от Моите пари.

В началото на септември УниКредит Булбанк удължи промоционалната си кампания по стандартните срочни депозити със срок от 6, 12 и 24 месеца и минимално салдо от 5000 единици до 30 октомври.

Същевременно банката коригира лихвените си проценти по всички стандартни и специални срочни депозити и сметки, като понижи лихвените си нива по тях. При едномесечните стандартни срочни депозити в лева годишните лихвени проценти бяха понижени с до 1.50 процентни пункта (п.п.)

Понижение на лихвените нива има и за всички останали периоди - 3, 6, 12 и 24 месеца. При шестмесечните стандартни срочни депозити в лева годишната лихва се понижи с около 1.80 п.п., а тези със срок от 12 месеца - с 2.45 п.п. Тази тенденция се забеляза и при стандартните срочни депозити в евро, като при тях едномесечната лихва беше понижена с повече от 0.80 п.п. Понижението на лихвите в тази валута се отрази и върху тримесечните, шестмесечните и едногодишните срочни депозити. Лихвените условия по тези за срок от две години обаче са запазени.

Райфайзенбанк също е променила лихвените си предложения за физически лица. Трезорът намали предлаганите годишни лихви при депозити за срок от 1 и 12 месеца. При едномесечните депозити годишната лихва беше намалена с 0.30 п.п., като според новите условия варира между 5.90 процента и 6.40 процента (в зависимост от сумата на депозита). Лихвите по тези със срок от 12 месеца се понижиха с 0.20 п.п. и новите стойности варират между 8.60 на сто и 9.10 на сто.

Промоционалните лихви по срочни депозити в EUR запазиха стойностите си, но тези в щатска валута бяха коригирани в посока намаление. Едномесечните, тримесечните и шестмесечните депозити в долари намалиха доходността си с 0.30 п.п., а тези за срок от 12 месеца - с 0.20 п.п.

Първа инвестиционна банка намали през септември с 0.50 п.п. годишната лихва по тримесечния "Супер депозит". В резултат на това годишната лихва по този депозит вече е в размер на 9.25 процента.

През изминалият месец бяха коригирани и лихвите по потребителските кредити, предлагани от Райфайзенбанк. Намаляват се лихвите по новоотпусканите кредити с около 0.5 - 1.5 п.п.

Намалените лихви се отнасят основно за кредитите, обезпечени с поръчителство. Така например, потребителските кредити с поръчител и превод на работна заплата в лева се отпускат с лихва от 12.95 на сто, при предишна от 14.45 на сто. Същият кредит, в евро, се предлага с лихва от 11.95 на сто, при стара стойност от 12.45 на сто.

В ипотечното кредитиране също се наблюдава облекчаване на лихвената политика на банките. УниКредит Булбанк започна нова кампания за ипотечни кредити, където предлага нови по-ниски лихви, според валутата и срока на кредита като лихвите падат от 0,10 до 1,96 процентни пункта според размера на кредита, вида на валутата и срока на изплащане.

Райфайзенбанк България коригира в посока надолу лихвите по предоставяните заеми срещу ипотека на имот с между 0.8 и 2.10 п.п. Така, в момента, стандартен жилищен кредит с плаваща лихва за целия период в евро се отпуска срещу 8.25 на сто лихва, за срок до 15 год. и 9.25 на сто - за над 15 год. Същият кредит, но в лева - може да се вземе с лихва от 9.45 на сто при погасяване до 15 год., а за над 15 год.- лихвата е 10.45 на сто.

Източник: БТА