Резултатите на банките към декември показват, че системата приключва 2012 г. с добри финансови показатели, увеличени депозити и кредити и съхранени буфери, съобщават от централната банка.

През четвъртото тримесечие на 2012 г. размерът на експозициите с просрочие над 90 дни намалява, а делът им в брутните кредити (без тези за кредитни институции) спада на 16.62% (от 17.25% към края на септември). Съотношението на нетните кредити с просрочие над 90 дни също се понижава до 10.62%.

Динамиката в качеството на активите способства за съхраняването на капиталовия излишък на системата. В края на 2012 г. общата капиталова адекватност (16.66%) и адекватността на капитала от първи ред (15.16%) остават по-високи от средните за повечето европейски банкови системи.

Запазва се високият ликвиден буфер. Увеличението на привлечените средства през четвъртото тримесечие е съпроводено с повишаване размера на ликвидните активи. В резултат коефициентът, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, към 31 декември остава висок – 26%.

В края на 2012 г. неодитираната печалба на банковия сектор е 567 млн. лв. Финансовият резултат е повлиян от намалените приходи от лихви и повишените лихвени разходи поради растежа на привлечените средства. Отражение има и по-ниският размер на разходите за обезценка.

Възвръщаемостта на активите на годишна база е 0.71% и е близка до отчетената за предходната година (0.78%).

В рамките на последните три месеца на годината общата сума на активите е увеличена с 3.1% (2.5 млрд. лв.) до 82.4 млрд. лв. Паричните средства нарастват с 1.2 млрд. лв. (14.7%). Растеж е отчетен при финансовите активи за търгуване, на разположение за продажба и при държаните до падеж, а спад в тези, определени по справедлива стойност. В резултат делът на ценните книжа се повишава до 9.4% в общата сума на активите на системата.

Брутните кредити (без тези за кредитни институции) нарастват през тримесечието с 643 млн. лв. (1.1%). Основен принос имат корпоративните заеми, които се увеличават с 604 млн. лв. (1.6%).

Слабо нарастване е налице при експозициите на дребно (27 млн. лв., 0.1%). Докато при жилищните ипотечни кредити има растеж (101 млн. лв., 1.1%), то при потребителските заеми е налице спад (със 74 млн. лв., 0.8%). Вземанията от централни правителства също се увеличават (22 млн. лв., 8.9%), а тези от некредитните институции намаляват с 10 млн. лв.

Тримесечният растеж на привлечените средства с 2.3 млрд. лв. (3.3%) е формиран от нарастването при депозитите и при репооперациите с ценни книжа на чуждестранни емитенти.

Приносът на депозитите от граждани и домакинства е близо 1.2 млрд. лв. Ресурсът от населението отчита тримесечен темп на нарастване от 3.3%, като достига 50.7% от общата сума на привлечените средства в системата.

Намаление е отчетено при подчинения срочен дълг (276 млн. лв.) поради настъпили падежи и при институциите, различни от кредитни (101 млн. лв.), което обаче е изцяло компенсирано от останалите източници на финансиране.

Увеличението на балансовия капитал на системата със 143 млн. лв. (1.3%) се дължи както на повишения доход от текущата година (с 63 млн. лв.), така и на растежа на основните капиталови компоненти. През тримесечието емитираният капитал нараства с 29 млн. лв., а преоценъчните резерви - с 56 млн. лв.