В края на август общата сума на активите отбелязва спад с 0.4% (319 млн. лв.) спрямо юли поради намалението в привлечения ресурс. Динамиката в източниците на финансиране отразява еднократни ефекти в балансите на кредитните институции.

През текущия месец намаляват паричните средства (с 1%) и кредитите и авансите (с 0.3%). Отчетено е нарастване в ценните книжа, държани до падеж и на разположение за продажба, и намаление при другите портфейли.

Натрупаната обезценка на активите в края на август е 696 млн. лв., като месечното й увеличение е изцяло покрито от нарастването на нетния лихвен доход. Към 31 август печалбата на банковия сектор е 475 млн. лв., или с 36 млн. лв. повече от реализираната за същия период на предходната година.

През месеца брутните кредити и аванси се свиват със 170 млн. лв. основно поради намалението на вземанията от кредитни институции (108 млн. лв., 1.2%). Корпоративните кредити намаляват със 74 млн. лв.

При потребителските заеми е отчетен слаб растеж с 0.1%, а при ипотечните – несъществен спад. Експозициите към централни правителства и некредитни институции нарастват съответно с 3.3% и 0.1%.

Привлечените средства са с 470 млн. лв. (0.7%) по-малко спрямо юли. Определящо е намалението в краткосрочното финансиране от кредитни институции поради настъпили падежи.

В същото време се увеличават репо сделките и дългосрочното финансиране. Продължава растежът и на депозитите от населението – с 0.8% (270 млн. лв.) в рамките на месеца. Делът на местния ресурс в общия обем на привлечените средства в края на август е 82%.

Ликвидната позиция на банковия сектор се запазва адекватна на структурата на привлечения ресурс. Намалението на пласментите в кредитни институции и на паричните средства не оказва съществено влияние върху коефициента на ликвидните активи, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, и към 31 август той е 25.33%.

През август балансовият капитал на системата нараства с 1% (108 млн. лв.) и в края на месеца възлиза на 10.7 млрд. лв. Основен принос има увеличението на емитирания капитал и преоценъчните резерви (общо с 50 млн. лв.), както и повишаването на дохода от текущата година.