Банките у нас с 53 млн. лв. печалба през май

831
Банките у нас с 53 млн. лв. печалба през май

През май нивата на основните финансови параметри на банковия сектор не търпят съществени промени, коментират от Българска народна банка.

Продължава тенденцията към нарастване на разходите за обезценка и специфични провизии за кредитен риск при запазване на размера на кредитния портфейл на системата.

Към 31 май печалбата на банковия сектор възлиза на 271 млн. лв., или с 53 млн. лв. повече от реализираната към края на април.

Оперативната печалба при повечето кредитни институции надхвърля извършените от тях разходи за дейността и за обезценка на кредити. Спрямо предходния месец коефициентът на ликвидните активи, изчисляван по Наредба №11 на БНБ, незначително се понижава (с 10 б.т.), като нивото му от 21.84% в края на май гарантира осъществяването на банковите разплащания.

В рамките на месеца общата сума на активите на системата намалява с 0.5%. Отчетено е намаление при вземанията от кредитни и некредитни институции, частично компенсирано от нарастването при паричните средства, финансовите активи, държани за търгуване и при тези до падеж.

Кредитната дейност остава слаба. През месеца корпоративните кредити се увеличават с 0.4%, а експозициите на дребно - с 0.1%. При жилищните ипотечни кредити е налице растеж с 0.2% за разлика от потребителския сегмент, при който е отчетено намаление с 0.1%. Измененията не оказват съществено влияние върху пазарното позициониране на отделните кредитни институции и групи банки.

Спрямо април привлечените средства намаляват с 0.7%. Динамиката се определя от намаляването при кредитните институции (нерезиденти) и паралелното нарастване при останалите източници на финансиране.

В резултат делът на местните ресурси продължава да се увеличава и в края на май представлява 75.5% от общата сума на привлечените средства. Ресурсите от институции, различни от кредитни, и от граждани и домакинства нарастват с еднакъв месечен темп - 1%.

Динамиката при балансовия капитал не оказва въздействие върху размера и силата на рисково- претегления капитал на системата.

През май нараства доходът от текущата година и се засилва емитираният капитал. В рамките на една година балансовият капитал на системата се увеличава със 7%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg